Trots att det är många som frågar är det få som faktiskt genomför transporten. Kalssom Kaleem förklarar alltid för besökarna att muslimsk sed säger att kroppen ska begravas i det land där personen avlidit och att det ska ske så snart som möjligt.
– De flesta ändrar sig och begravs här i Sverige för det handlar om stora summor. Det är kanske 0,5 procent som skickar kroppen till hemlandet.
Krävs speciell kista
Just kostanden är stor anledning till att många väljer att inte transportera kroppen utomlands. För en flygtransport behövs en hermetiskt tillsluten zinkkista, en enklare transportkista och flygemballage. Att översätta dokument kostar också ofta stora pengar.
Olika kostnader för olika länder
Enligt begravningsbyrån Fonus varierar kostnaderna kraftigt. En transport till Island kostar till exempel runt 25.000 kronor medan en transport till Uganda kostar 53.000 kronor. När kroppen väl kommit fram tillkommer också kostnader för själva begravningen.
– Transporterna utomlands är ju inte billiga. Flygbolagen tar betalt per kilo och har man zinkkista och flygemballage så väger det en hel del. Man får räkna med 150 kilo minimum, och det kan kosta över 100 kronor kilot så det blir rätt dyrt redan från början, säger Johan Mihailovici som är administratör för Fonus transport riks och utland.
Många ska till Tyskland
De länder som Fonus oftast transporterar avlidna till är Tyskland, Thailand och de nordiska länderna. Men det är inte bara priset som kan ställa till det.
– De flesta problemen som uppstår är byråkratiska. Det är dokumentation, översättning och legalisering. Och alla instanser har sin handläggningstid vilket gör att det att det drar ut på tiden oftast i dessa ärenden, säger Johan Mihailovici.