Den 15-åring som förra tisdagen fördes till Östra sjukhuset efter en drunkningsolycka vid Askimsbadet vårdas fortfarande för livshotande skador.
Enligt park- och naturförvaltningens chef Lauri Perälä har olyckan inget med pirens utformning att göra, men trots det har han tagit initiativ till en säkerhetstillsyn:
– Frågan aktualiserades av olyckan, men vi har inga indikationer alls på att piren har med olyckan att göra.
Tillsynen kommer att göras av räddningstjänsten under tisdag eftermiddag. Varför det inte gjorts någon tillsyn tidigare är dock oklart.
– Jag kan inte svara på det. Det har inte aktualiserats. Räddningstjänsten har varit på plats och har kollat i samband med invigningen men någon formell tillsyn har inte gjorts, förklarar Lauri Perälä.
– Kommunen har ansvaret för en sådan här anläggning och säkerheten runt den, och vi har ett tillsynsansvar. Vi har fått en fråga om att medverka vid en säkerhetsanalys, säger Bo Carlsson, biträdande enhetschef på räddningstjänsten Storgöteborg.
Klagomål om säkerheten
Kommunen har tidigare fått in flera klagomål om säkerheten på piren. Längst ut på piren finns nämligen en betongplatta som enligt vissa Askimsbor kan vara farlig. Plattan är en ramp för funktionshindrade men den som hoppar fel riskerar att hamna på en vass kant.
– Det har förekommit en del synpunkter, någon har slagit emot en kant, men det har inte hänt några andra olyckor utan det har mest varit oro från allmänhetens sida, menar Lauri Perälä.
Efter klagomålen har kommunen bland annat satt upp flera varningsskyltar och märkt ut plattan med flytande bojar.
Tillsyn gjordes 2011
Senast räddningstjänsten gjorde en tillsyn på Göteborgs badplatser var 2011. Någon tillsyn av den nya piren på Askimsbadet har inte varit aktuell.
– Det är inte alltid vi känner till att de bygger en ny pir. Och om någon inte kan simma så hjälper det inte hur mycket tillsyn vi än gör, säger Bo Carlsson.
Om räddningstjänsten hittar allvarliga brister kan de förelägga kommunen om rättelse.