Sahlgrenska sjukhuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har väntat in beskedet om statsbidrag, men måste nu skjuta till mer resurser till hälso- och sjukvården, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S). Foto: SVT

Efter krislarmen: Extramiljard föreslås till sjukvården i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

En extra miljard föreslås skjutas till sjukvården i Västra Götaland under året, efter larmen om ekonomisk kris. Men pengarna täcker inte sjukvårdens underskott.

Efter larmen om ekonomisk kris inom sjukvården föreslår den rödgröna ledningen i Västra Götaland att en extra miljard skjuts till sjukvården.

– Vi har väntat in beskedet om statsbidrag, men måste nu skjuta till mer resurser till hälso- och sjukvården, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S), i ett pressmeddelande.

Tidigare har också regeringen aviserat 990 miljoner kronor extra, genom vårbudgeten, vilket innebär totalt närmare två miljarder extra till regionen.

Pengarna täcker dock inte hela underskottet. Totalt har regionens sjukhus sparpaket omfattande 3,3 miljarder kronor.

Från oppositionen lyfts bland annat att man bör se över sjukhusens skuldavskrivningar, var i verksamheten som kostnader för sociala avgifter tas och möjligheten att öka produktionen för att ta del av ersättningar.

– Vi behöver komma i kapp med vårdgarantin och köer och får inte glömma den biten. Om du skjuter till med vänster men tar med höger så blir det sak samma, säger Håkan Lösnitz (SD), ledamot i regionstyrelsen.

Beslutet om regionstyrelsens detaljbudget fattas på tisdagens sammanträde med regionstyrelsen i Vänersborg. Ärendet ska sedan vidare till regionfullmäktige 9 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.