En anställd på Migrationsverkets förvar i Kållered hotades och skadades efter att han slängt sopor. Foto: SVT

Efter rymningen: Oro bland anställda på förvaret

Uppdaterad
Publicerad

Den anställde som nyligen hotades och skadades av två förvarstagna på Migrationsverkets förvar i Kållered arbetade ensam. Trots att personalen instrueras att inte arbeta ensam, sker det ändå ofta, uppger en anställd på förvaret. Efter att de två männen rymde, växer nu oron.

– Det är en väldigt jobbig arbetssituation, säger en anställd till SVT.

Kvällen den 8 januari gick en anställd ut för att slänga sopor. När han kom in igen väntade de två männen på honom i korridoren. I förra veckan kunde SVT Nyheter Väst avslöja att en av dem var misstänkt för mord i Georgien, och att den andra utvisats från Sverige efter att han dömts för narkotikabrott.

SVT har pratat med en anställd, som vill vara anonym, och som reagerade starkt på händelsen.

– Jag blev väldigt chockad och väldigt ställd, fast jag brukar vara ganska van vid sådana saker, säger han.

”Omöjligt att undvika”

Han berättar att cheferna instruerar dem att inte jobba ensamma, men menar att det är omöjligt att undvika och att det sker dagligen.

– Vi säger att jag ska gå till besöket exempelvis, och vi har två personal i köket. Då måste jag ju be någon personal att hänga med mig till besöket. Men då blir ju den som är i köket ensam. Vi har alldeles för lite folk för att kunna täcka upp allting.

Migrationsverket skriver på sitt intranät: ”Vi organiserar vårt arbete så att ensamarbete inte utförs”. Men även Francisco Carazzana, huvudskyddsombud på Migrationsverket i region Väst, har pratat med anställda som vittnar om ensamarbete.

– Den största oron är ju att man kan hamna själv, att det sker incidenter och att folk kan vara otrevliga. Och dessutom är det ju så idag att man vill utöka antalet förvarsplatser, säger han.

Torbjörn Nyberg, chef på Migrationsverket för förvaren i Sverige, menar dock att ensamarbete inte är förbjudet.

– Det är alltid en definition och vad som är riskfyllt ensamarbete ska inte förekomma. 

När är det riskfyllt då för anställda att vara ensamma menar du?

– Det kan ju vara situationer när man ska meddela negativa beslut eller föra en person till en avskildhet eller så, säger Torbjörn Nyberg.

”Alla miljöer är riskfyllda”

Men Francisco Carazzana håller inte med.

– Alla miljöer inne i förvarslokalen är en riskfylld miljö, för där kan det alltid förekomma våld och hot.

Justitieombudsmannen: ”Underbemannat”

Efter rymningen ska nu fack och arbetsgivare se över varför ensamarbete förekommer. Bristande rutiner kan vara en förklaring – underbemanning en annan.

Justitieombudsmannen utförde förra året en inspektion på förvaret i Kållered, och konstaterade efter besöket att den ”nuvarande bemanningen är för låg i förhållande till antalet platser på förvaret. Personalomsättningen skapar oro bland personalen.”

– Det har jag svårt att tro att det skulle vara på det sättet, säger Torbjörn Nyberg och fortsätter:

– JO har inte konstaterat några sådana delar utan har väl lyssnat på uppgifter som har framförts. Jag tycker att man har en god bemanning inom förvarsverksamheten.

De skriver ju i protokollet att det är underbemannat?

– Vi har inte lämnat våra synpunkter på det protokollet ännu, utan det kommer göras i slutet av januari, avslutar Torbjörn Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.