Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) förstår kritiken om att nuvarande lag kring preskriptionstiden kan uppfattas som stötande om polisen tror sig veta vem som är mördaren. Foto: SVT/TT

Efter mordet i tygaffären: Justitieministern vill ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som är misstänks ha dödat Marie Johansson i Göteborg 2005 var vi tidpunkten för mordet 17 år. Därför kan hon inte ställas inför rätta.

Nu vill justitieministern att lagen ändras.

– Det finns en utredning sedan tidigare som inte blivit genomförd om att höjda preskriptionstiden från 15 till 25 år, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

Det nya genombrottet i utredningen efter mordet i tygaffären Stuvkällaren i Göteborg för 18 år sedan har rört upp starka känslor hos anhöriga och funderingar inom rättsväsendet. Anledningen är att den kvinna som nu misstänks endast var 17 år vid tidpunkten för mordet.

När en gärningsperson är under 18 år är preskriptionstiden 15 år. Kvinnan kan därför varken höras eller ställas inför rätta.

Utredning ligger klar

En utredning om preskriptionstider ligger klar enligt justitieministern som nu vill skynda på för att förändra lagen. Han vill nu att preskriptionstiden ska vara 25 år vid mord för unga lagöverträdare, istället för 15 år som det är i dag.

Men han öppnar också för att ta bort preskriptionstiden helt.

– Det är en befogad fråga. Nu börjar vid med detta, säger Gunnar Strömmer (M).

Hör Gunnar Strömmer reaktion på den misstänkta inte kan ställas inför rätta i klippet ovan.

Preskriptionstider för brott

När rätten att åtala har gått förlorad därför att en viss tid har förflutit är brottet preskriberat.

Preskriptionstiden för personer över 18 år ser olika ut för olika typer av brott och beror på vad de olika brotten har för straffskala.

Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år. Ju allvarligare brott desto längre preskriptionstid.

De allra allvarligaste brotten, såsom mord, preskriberas aldrig.

Källla: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.