Barnrättsorganisationer kräver förändring på Sis efter SVT:s avslöjande om missförhållanden på ungdomshemmet Björkbacken. Foto: Marcus Ericsson/TT

Efter SVT:s avslöjande: Barnrättsorganisationer kräver förändring på Sis

Uppdaterad
Publicerad

Flera barnrättsorganisationer vill se förändringar på svenska ungdomshem. Bland annat bör metoden med avskiljningar tas bort helt.

– Man måste införa ett förbud av den här särskilda befogenheten, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

Bris tillsammans med Barnrättsbyrån, Rädda barnen, Unicef Sverige, Ecpat och Maskrosbarn har skickat ett gemensam skrivelse till socialminister Lena Hallengren, ansvarig minister för Statens institutionsstyrelse (Sis) med budskapet att regeringen omgående behöva vidta åtgärder när det gäller barn som är placerade på Sis-hem i Sverige.

Detta efter SVT Nyheter Västs och Uppdrag gransknings rapportering om missförhållanden på Sis ungdomshem Björkbacken i Göteborg, där tvångsvårdade flickor utsatts för missförhållanden under flera års tid.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Läs mer om granskningen här.

”Hårresande”

– Bakgrunden är de missförhållanden som finns på Sis-boenden och de är utbredda. Vi är tydliga med att ansvarig minister har ett ansvar och måste vidta tre olika åtgärder, säger Magnus Jägerskog och tillägger:

– Nummer ett är att man måste säkerställa att ett barn som vistas på en statlig institution aldrig ska kunna bli utsatt för våld av institutionens egen personal. Det är hårresande, säger han.

Förbjud avskiljning

Vidare bör avskiljningar, när en person under en kortare tid placeras ensam i ett särskilt rum, helt förbjudas, anser organisationerna.

– Så länge avskiljning finns som en möjlig åtgärd så kommer den tvångsåtgärden att användas. Man måste finna andra sätt i de här situationerna, säger Magnus Jägerskog.

Organisationerna anser även att det bör tillsättas en oberoende klagomekanism för barn som är placerade på de här hemmen. De system som finns att tillgå i dag inte lever upp till kraven.

Läs mer om SVT:s granskning här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet