Till vänster: Toaletten på Järntorget i originalskick. Till höger: Toaletten på Järntorget efter att kommunen klätt in byggnaden i plåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
22 år efter invigningen klädde kommunen in Toalettbyggnaden på Järntorget i plåt. ”En grav förvanskning”, säger arkitekten Olle Anderson. Och nu backar kommunen. Foto: Ulf Celander/SVT

Efter toalettkritiken på Järntorget i Göteborg – nu backar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Olle Andersons mörkgröna glastoalettbyggnad på Järntorget fick stå i drygt 20 år. Sen klädde kommunen in den i grå plåt.
– Det är en grav förvanskning, säger arkitekten själv.

Teknik- och toalettbyggnaden på Järntorget i Göteborg invigdes 2001.

Arkitekten, Olle Andersons, ursprungliga idé var en modernt byggnad som speglade stadens koppling till sjöfart och passade spårtrafikens väderskydd, vilka han också ligger bakom.

– Väggarna var av grönt glas, som skulle vara elegant. Balken var en hyllning till Göteborgs varvskultur. Taket var av trä, belysningen på taket lyste på marken och speglade upp igen, säger Olle Anderson.

Men 2023 täcktes verket in i en grå plåtfasad. Ett helt annat utseende än arkitektens avsedda elegans.

Konstant vandalisering

Anledning var att byggnaden utsattes för upprepad vandalism och för att minska kostnaderna för underhåll – kläddes den i plåt.

Men renoveringen fick stor kritik, inte minst från arkitekten själv.

– Från sportbil till stridsvagn. Den poesi som fanns i det här huset är borta.

Tillbaka till originalet

Nu medger staden att det var ett felaktigt beslut.

Under 2024 ska stadsbyggnads­förvaltningen diskutera hur man kan återställa toaletten och samtidigt hålla underhållskostnaderna under kontroll.

– Vi vill gärna återskapa den till ursprungligt originalskick och därför är det viktig att vi har med oss Olle Anderson, så att vi kan hitta konstruktiva lösningar, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör på Göteborgs stadsmiljö­förvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.