Eid firas med många godsaker

Ny teknik gör att Eid al-Fitr firas olika dagar

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslutas den muslimska högtiden ramadan med högtiden Eid al-Fitr. Bland annat ny teknik har gjort att den nu firas på olika dagar.

På Göteborgs moské har man byggt upp med stora färgglada hoppborgar för barnen utanför moskén. Och firandet fick under tisdagen delas upp till tre olika tidpunkter för att kunna ge plats åt alla dem som ville besöka moskéen på Eid al-Fitr.

– Det varit väldigt kul. Det brukar komma runt 4000 personer bara till oss, säger presstalesmannen för Göteborgs moské Mohammad El-alti.

Avslutar ramadan

Eid al-Fitr är den högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan, och den brukar kort kallas bara eid.

I en del andra moskéer firas istället eid på onsdagen. Det beror på olika tolkningar och bland annat ny teknik. Eftersom högtiden skall firas när nymånen syns, när månen är som en tunn skärva på himlen, finns det olika tolkningar kring vart och hur den skall ses.

Ny teknik påverkar

– Vi anser att om den har setts någonstans på jorden gäller det för oss alla. Och ny teknik sa att den skulle synas i Sydamerika den 5 juli, så då ansåg vi att det är då vi firar eid, säger Mohammad El-alti som hänvisar till Europeiska fatwarådets rekommendation.

Den andra tolkningen är att månen istället skall ses med blotta ögat och därför har det firats på flera håll även på onsdagen.

Hyra Scandinavium

Enligt Mohammad El-alti är det av praktiska skäl enklare att bestämma innan när högtiden skall firas, delvis på grund av lokalbokning.

– Det har faktiskt, bland göteborgs musllimer, pratats om att hyra hela Scandinavium tillsammans. Men det har inte blivit av. Kanske i och för sig inte så konstigt när vi inte enats om dag, säger Mohammad El-alti.

Eid al-Fitr

Eid al-Fitr är en högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta för bara eid och pågår i tre till fyra dagar, där den första dagen är viktigast. Eid firas med presenter, godsaker och god mat. Ordet eid betyder lycka och festglädje och högtiden brukar firas också av muslimer som inte annars är aktivt troende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.