Sahlgrenska Universitetssjukhuset behöver spara omkring 1,5 miljarder kronor i år. Redan nu har sjukhuset lämnat flera förslag på nedskärningar inom vuxenpsykiatrin. Ett förslag är bland annat att stänga mottagningen för personer med utmattningssyndrom.
– Vi försöker ju undvika att det drabbar själva vårdverksamheten i så stor utsträckning som möjligt. Men jag tror det är oundvikligt givet de ekonomiska förutsättningarna nu, säger Anders Glansén.
Han berättar att det framförallt är pensionskostnaderna som ökat. Men också kostnader för material och läkemedel.
– Samtidigt har också intäkterna minskat litegrann. Tidigare fick vi ganska stora statsbidrag för att bedriva covidvården och de har försvunnit, säger han och tillägger att de ökade kostnaderna är något som sjukvården runt om i hela landet tampas med.
Större sparkrav på administration
Enligt honom har sjukhuset lagt större sparkrav på verksamheter som inte är patientnära, som till exempel administration. Men att endast skära ner på administrationen skulle inte vara tillräckligt.
Hade ni kunnat göra något annorlunda förra året för att ekonomin skulle varit bättre idag?
– Nej jag tror faktiskt inte det. Förra året var vi påverkade av covid. Framförallt första halvan av förra året och vi tog hand om väldigt mycket patienter. Det som hänt är att kostnadsnivån har gått upp väldigt mycket i år. Det är det som gör att vi hamnat i den här svåra situationen.