• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elcertifikat vadå?

Uppdaterad
Publicerad

Förutom låga elpriser riktas mycket kritik mot att elcertifikatet har en låg prisnivå. Men vad är det? Vi reder ut begreppen.

Elcertifikat är ett ekonomiskt stödsystem som funnits sedan 2003 för att hjälpa producenter av förnyelsebar energi, som vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk.

Styrs av marknaden

De som producerar förnyelsebar energi kan för varje megawattimme (MWh) få ett elcertifikat av staten som de sedan kan sälja. Köparna utgörs främst av elleverantörer men också vissa elanvändare och industrier som förbrukar mycket el – så kallat kvotpliktiga.

motvind för vindkraften

Priset på elcertifikatet sätts av marknaden och styrs mycket av tillgång och efterfrågan.

En morot

Man skulle kunna säga att genom lagen om elcertifikat så finns det en skyldighet för dem som handlar med el eller använder mycket el att ekonomiskt stötta de som producerar förnyelsebar energi.

Det ekonomiska stödet skulle vara en morot för att få fler att vilja producera förnyelsebar energi.

Hur stor andel elcerifikat som bland annat elleverantörer måste köpa styrs genom en förutbestämd kvot som regleras av regeringen.

Idag är kvotnivåerna fastsatta fram till och med 2035. Det är de nivåerna som föreslås öka i den proposition som regeringen lagt och som riksdagen ska ta ställning till den 21 oktober.

För många

Så varför är prisnivån så låg?

Svar: Det finns för många elcertifikat.

Antalet producenter av förnyelsebar energi har ökat kraftigt de senaste åren, det gör att det finns förhållandevis många elcertifikat ute på markaden samtidigt.

Eftersom prisen på elcertifikaten styrs av marknaden, de som ska köpa certifikaten, leder en god tillgång på elcertifikat till ett lågt pris.

En möjlig ”lösning” på det vore att kvoterna, hur många elcertifikat som de kvotpliktiga är skyldiga att köpa, skulle regleras uppåt. Det skulle göra att efterfrågan stiger, och priserna höjs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet