Ett bråk mellan elever orsakade stor oro på Kronan under måndagen. Foto: SVT

Elev försökte strypa skolkamrat – åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Eleven svimmade när hans skolkamrat tog ett stryptag. Nu åtalas en pojke i 15-årsåldern för mordförsök efter bråket på Kronans skola i Trollhättan.

Händelsen ägde rum på förmiddagen den 19 december förra året och det blev ett stort polispådrag vid skolan, som för ett och ett halvt år sedan drabbades av den värsta skolattacken i Sveriges historia då fyra personer dog. Enligt första larmet skulle det den här gången handla om ett stort bråk med många elever, men det visade sig snabbt att bara två elever var inblandade.

Enligt åtalet ska den den misstänkte delat ut ett kraftigt knytnävsslag i ansiktet och sedan tagit ett kraftig stryptag med ett armlås på sin skolkamrat så att han förlorade medvetandet. Våldet ska har orsakat kraftig smärta och bland annat lett till syrebrist i hjärnan med medvetslöshet och kramper som följd.

Kamera fångade händelsen

Åklagaren anser att bevisningen är god.

– Brottet är väldigt väl dokumenterat eftersom allt spelades in av en övervakningskamera, har åklagaren Tomas Willén tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

En av eleverna greps omedelbart av polis, den andre fördes i ambulans till sjukhus. Den misstänkte 15-åringen ska ha erkänt de faktiska omständigheterna men nekar till att ha försökt döda sin skolkamrat.

Misstänkt till LVU-boende

Vid de tidigare häktningsförhandlingarna beslutade Vänersborgs tingsrätt att den misstänkte eleven inte skulle häktas på grund av sin låga ålder, men misstankarna om mordförsök har kvarstått. Direkt efter beslutet togs eleven hand om sociala myndigheter och han placerades på ett LVU-boende.

Eleven som misshandlades ska inte ha fått några allvarligare skador utan kunde snabbt lämna sjukhuset.

Rättegång inleds den 13 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.