Rivningsmaterialet föll på Thorén innovation school i Uddevalla. Foto: Privat

Elever evakuerades från skola – nödutgången var blockerad

Uppdaterad
Publicerad

Thorén Innovation School i Uddevalla, som just flyttat till nya lokaler, har tvingats att evakuera sina elever på grund av en rivningsolycka. När eleverna skulle lämna byggnaden var nödutgången blockerad.

– Vi har evakuerat skolan för att rivningsmassa föll på husväggen. Vi valde här på skolan att låta eleverna gå hem, säger skolans rektor Cecilia Sokol.

När eleverna evakuerade byggnaden var nödutgången blockerad.

– Det är väldigt allvarligt, så får det inte gå till, säger Cecilia Sokol.

Hur kunde en nödutgång vara blockerad?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det får du prata med byggherren om, säger Cecilia Sokol.

Rivningsmaterial föll på Thorén innovation school

Det är byggnaden intill som håller på att rivas eftersom det ska byggas en andra del till skolan. Det var under det arbetet som rivningsmaterial föll på skolans ena vägg. Rektorn menar att skolbyggnaden inte har några synliga allvarliga skador, men berättar att hon väntar på en teknisk undersökning innan några elever får återvända till skolan.

Intill skolbyggnaden finns också en orienthandel. Enligt rektorn ska affären ha fått skador gå grund av samma rivningsarbete.

Förälder riktar kraftig kritik

Malin Berntsson är förälder till en av eleverna.

– Det värsta var att nödutgången vad blockerad, sådant får inte hända, säger hon. 

– Det känns fruktansvärt otryggt. Vi fick mejl om att eleverna ska vara hemma i morgon, eftersom skolan inte får tag i fastighetsägaren, men jag hade inte låtit honom gå dit i alla fall.

Så sent som i förra veckan fick skolan kraftig kritik från elever och föräldrar. Elever matstrejkade eftersom skolan inte längre serverar skollunch. Istället får eleverna matkort giltiga till framför allt snabbmatsrestauranger.

Hur ser du på dessa två händelser som förälder?

– Det är väldigt oroväckande. Hela skolan känns opålitlig, säger Malin Berntsson.

Hennes son Ludvig Ahnberg befann sig inne i skolan. Han hörde ett kraftigt ljud och kände hur skolan skakade till rejält. Han är också kritisk till att nödutgången var blockerad.

– Det ser jag som ganska allvarligt. Det hade kunnat sluta mycket värre om det uppstått någon brand eller liknande, säger han.

SVT Nyheter har sökt fastighetsägaren utan resultat.

Har du bilder?

Vet du mer om händelsen? Har du video eller bilder från händelsen? Mejla vast@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.