Johanna Edqvist, förälder är kritisk till hur grundskoleförvaltningen i Göteborg hanterar överklagande av skolval. Foto: TT/SVT

Elever i Göteborg får inte byta skola – trots rätt i överklagan om skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarnas missnöje med systemet för årets skolplaceringar i Göteborg fortsätter. De familjer som har överklagat till överklagandenämnden eller förvaltningsrätten har bara en liten chans att få beslutet ändrat – på grund av platsbrist på vissa skolor.

Det blev nästan 1 000 överklagande efter vårens och sommarens skolval. Och en tredjedel av dem hamnade åter på skolförvaltningens bord där de blev omprövade. Men familjer som fick rätt i överklagandenämnden eller förvaltningsrätten riskerar att inte få byta skola eftersom det inte finns lediga platser på vissa skolor.

Johanna Edqvist, engagerad i föräldragruppen mot årets skolplaceringar, menar att om Göteborgs grundskoleförvaltning inte följer det överklagandenämnden beslutat blir det absurt.

Skolvalet i Göteborg

– Om nu överklagandenämnden konstaterar att Göteborg gjort fel, och upphäver beslutet, då ska väl eleven få det val som han eller hon har önskat? säger hon.

Grundskoleförvaltningen: Stöd för våra beslut

Men Nils Kaiser, tillförordnad avdelningschef Göteborgs grundskoleförvaltning, anser att generellt stöttar förvaltningsrätten och överklagandenämnden grundskoleförvaltningens beslut.

– Vi har fått tillbaka 70 beslut från förvaltningsrätten efter mitterminsändringar och där upphäver de tre av våra beslut. Från överklagandenämnden ska vi titta på 24 beslut som omprövas, säger han.

Ovisshet för många elever

Fortfarande väntar hundratals elever på besked om sitt skolval. Grundskoleförvaltningen tittar på önskemålen igen och går efter närhetsprincipen i första hand.

– Vi ser ju också att när vi får omprövningar gör vi placeringar på elevens första eller något av andrahandsvalen. Det kan hända att det inte finns plats på några av deras val och då gör vi en placering och erbjuder en skola som ligger i närområdet där de bor, säger Nils Kaiser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet