Martin Asserfors i åttan på Nya Lundenskolan ska precis logga in för att visa Västnytts team hur Hjärntorget fungerar. Då hänger sig allt och han får vänta några minuter.
– Det här händer ibland, det brukar vara segt, säger han.
Martin och klasskamraterna Fanny Botters och Arina Bahmany använder inte Hjärntorget till mycket mer än att plugga glosor och sjukanmäla sig. De tycker det är svårt att hitta och inte heller deras föräldrar tycker systemet är speciellt bra.
– Det tog ett år för min mamma att ens få inloggning så hon kunde sjukanmäla mig. Istället fick jag olovlig frånvaro och det är inte så bra, säger Fanny Botters.
Läraren kritisk
Även deras lärare Erik Björk är kritisk till systemet. Han tycker det tar för lång tid att logga in. Men segheten är inte det allvarligaste problemet, på onsdagen konstaterade Stadsrevisionen att det fortfarande går att hitta känsliga uppgifter i Hjärntorget om elever, så som mobbad, adhd och elak. Detta påpekades redan för två år sedan.
– Samma problem finns kvar idag, jag har aldrig varit med om att vi granskat något och kommunen inte har brytt sig om det, säger Lars Bergsten, ordförande för Stadsrevisionen till Västnytt. Läs mer om stadsrevisionens kritik här.
Säker inloggning om ett år
Enligt Ylva Bergstedt, som är en av de som kan Hjärntorget allra bäst, har man jobbat mycket med säkerheten inom system. För den som ska fylla i uppgifter finns det nu en informationsruta om att det som skrivs in blir allmän handling och kan begäras ut.
– Men det är vårdnadshavare som fyller i uppgifterna och det går inte att säkra allt i systemet utan en del handlar om vilka riktlinjer som finns i varje stadsdel, säger hon och uppger att det kommer en säker inloggning våren 2015.
Och inte en enda av stadsdelarna har tagit fram några egna riktlinjer som lever upp till Stadsrevisionens krav. Sven Höper, direktör för välfärdsfrågor i Göteborg, säger att man nu kommer att arbeta hårt med frågan.
– Vi måste omgående se till att de skolor som inte har tillräcklig kunskap om Hjärntorget får det. Till jul har vi riktlinjer, det är realistiskt, säger han.
Men för den elev eller förälder som tror att känsliga uppgifter ska ha läckt ut finns ingen anledning till oro.
– Det är olyckligt att våra medarbetare uttryckt sig olämpligt, men det är en mycket liten del det handlar om. De ska nu få utbildningsinsatser.