Det är bara hundskall en bit bort och gnisslet från grinden som hörs på kyrkogården när Malin Holm med vana steg styr mot stenen med Emils namn på. Han blev bara 21 år. Han, tillsammans med uppskattningsvis 130 andra personer i Sverige det senaste året, dog med drogen fentanyl i blodet. Hon vet fortfarande inte när, eller varför han började använda drogen som är 30-40 gånger starkare än heroin.
– Jag tror det är tillgängligheten. Jag tror att det finns ett olagligt apotek på nätet, där man kanske inte helt sanningsenligt skriver vad det är, utan skriver i termer som tilltalar ungdomarna. Man skriver om kickar och spänning, och hur drogen påverkar uppåt eller neråt och om den ger kortvarigt eller långvarigt rus, säger Malin Holm.
”Jag var bara tacksam att de inte drack”
Fentanyl är egentligen en kraftigt smärtlindrande medicin som används inom vården men som sålts lagligt på nätet då den finns i flera varianter som inte är narkotikaklassade. För Malin Holm har det varit en riktig djungel att förstå hur och vart drogen säljs, men det var också lurigt att upptäcka vad hennes son höll på med.
– Jag var ju tacksam över att min son och hans kompisar inte drack. Det fanns inga tecken på gömda spritflaskor eller ölflaskor eller cigaretter och det var jag ju tacksam för, säger Malin Holm.
I dag tog hon tacksamt emot beskedet från folkhälsominister Gabriel Wikström att man under torsdagen ska besluta att fentanyl blir narkotikaklassat.
– Det är oerhört viktigt och framförallt att de agerar och inte bara pratar, säger Malin Holm.