Det knastrar under skorna och taken är frostiga på Nytorpsskolan i Hammarkullen. Inne är det hög ljudvolym. Elever som pratar, skåp som öppnas, fotsteg som springer. Alla samlas runt oss. Vill hålla i mikrofonen och känna på kameran och undrar varför vi är där.
– Vad vill ni berätta?
Chockerande resultat
Det är två veckor sedan ett enkätresultat från fem skolor i Göteborgs förorter presenterades. Mer än var tionde tillfrågad elev svarade att de sympatiserar med IS, jihadister eller liknande religiösa extremister. Resultatet chockade många. Nytorpsskolan var inte med i enkäten, men man känner väl till resultatet. Rektorn bläddrar bland sina papper.
– Att det finns och fanns elever som gör det var jag övertygad om, men jag blev överraskad att det var så pass många. Det trodde inte jag, säger Thomas Kling som är biträdande rektor.
Ute i korridoren möter vi Mariam Alsaidan. Hon går i åttonde klass och säger att hon skäms över resultatet.
– För mig är det helt omöjligt att förstå hur man kan svara så här, jag förstår inte.
Bredvid henne står Mohammed Raad. Han försöker sig på en förklaring.
– De tror att det är roligt. Fast de vet inte att folk dör och deras familjer dör.
Men det klart man vet att IS dödar?
– Fast de bryr sig inte om det.
Varför inte?
– Jag vet inte, de bor inte där och har inte gått igenom det, säger han.
Vandalisering
Enkätundersökningen, gjord av föreningen Varken Hora eller Kuvad, består av svar från 1.200 skolungdomar mellan 12 och 18 år i några av Göteborgs nordöstra stadsdelar, bland annat Angered och Bergsjön. För snart ett år sen utsattes Nytorpsskolan för vandalisering. Under en helg hade rutor krossats, möbler var sönderslagna och på väggarna var det klotter.
– När man kommer och ser att man hyllar ISIS på väggen i skolan så känner man osäkerhet. Jag är här för att lära mig och inte för att diskutera politik eller terrorism som har drabbat mig. Man känner sig otrygg när man ser att någon skrivit så, säger Mariam Alsaidan.
Oroliga föräldrar
Jessica Pettersson är förälder och skolvärd. Hon förklarar att många föräldrar känner oro inför att barnen ska börja sympatisera med religiös extremism och menar att det varken har att göra med namn, bakgrund eller religion.
– Det är en självklarhet, det spelar ingen roll vad man heter eller var man bor, man kan bli lika mycket drabbad. Hamnar man fel så kan det hända, säger hon.
Läs också: Unga tjejer i nordöstra Göteborg hårt kontrollerade