Alexander Walker, enhetschef Göteborgs Stadsmission

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göteborgs Stadsmission driver boende för ukrainska flyktingar och varnar för en systematisk orättvisa om den föreslagna lagen blir verklighet Foto: Dalmar Namazi

Göteborgs Stadsmission kritik mot regeringens lagförslag: ”En orättvisa på väg att bli systematisk”

Publicerad

Göteborgs Stadsmission, som driver boende för ukrainska flyktingar, ser med oro på situationen med ukrainare som får olika rättigheter på grund av ankomstdatum till Sverige.

Hör Stadsmissionens kritik i klippet.

– Vi på Göteborgs Stadsmission vill gärna tänka att vi ska behandla alla människor lika. Och så blir det ju inte i det här fallet, säger Alexander Walker, enhetschef på Göteborgs Stadsmission.

Stadsmissionen håller just nu en serie informationsträffar för ukrainska flyktingar. Där informerar de om de nya villkoren för ukrainska flyktingar efter att massflyktsdirektivet förlängts.

Bland åhörarna finns flyktingar som kommit till Sverige både före och efter 1 november 2022, och därför får olika rätt till vissa bidrag.

– Vi kan i rent krassa termer se att det finns en orättvisa som är på väg att bli systematisk i Sverige för den här gruppen, säger Alexander Walker.

”I linje med regeringens arbete”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ställer inte upp på en inspelad intervju men skriver i ett mejl till SVT att den föreslagna lagen ger de ukrainska flyktingarna som kommit efter den 1 november 2022 tillgång till många förmåner som de efterfrågat, bland annat svenskt personnummer och möjlighet att delta i arbetsmarknadspolitiska program.

Angående det faktum att det inte får rätt till exempelvis barnbidrag skriver ministern bland annat: ”Att vissa bosättningsbaserade förmåner begränsas för den här gruppen ligger även i linje med regeringens arbete med en successiv kvalificering till den svenska välfärden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.