• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En procent av kommunen har plats i Tjörns skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

Tjörn är en av kommunerna i Västra Götaland som har få skyddsrum för sina invånare. De två skyddsrum, med 132 platser, som finns räcker endast till cirka en procent av befolkningen.

Följ med in i ett av Tjörns två skyddsrum i klippet ovan.

SVT har kartlagt skyddsrummen i landets kommuner och hur många av invånarna som skulle få plats i händelse av krig.

De svenska skyddsrummen

– Skyddsrummen är ju en del av befolkningsskyddet, det är aldrig tänkt att hela befolkningen skulle befinna sig i skyddsrum samtidigt, säger Ulf Fredriksson, beredskapssamordnare på Tjörn kommun.

När SVT Nyheter Väst besöker skyddsrummet i Skärhamn är det överbelamrat med instrument och prylar som används i kommunens ungdomsverksamhet. Rummet ska kunna tömmas helt på 48 timmar – om det skulle behövas.

Fler platser i grannkommun

I grannkommunen Stenungsund får betydligt större andel av befolkningen plats i skyddsrum. Där finns över 13 000 platser och man kan samtidigt rymma hela 49 procent av befolkningen.

– På grund av den industrin de har i Stenungsund så tänker jag att det är därför, säger han.

Du ser inget problem med det?

– Nej, då hade vi nog fått direktiv att bygga fler, säger Ulf Fredriksson och hänvisar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har övergripande ansvaret för landets skyddsrum.

Förändringar gällande planeringen för skyddsrummen, till exempel att bygga fler skulle kräva politiska beslut.

Skyddsrummet i Skärhamn används som förråd – men ska kunna tömmas på 48 timmar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet