Vågen av stölder oroar biodlarna. Foto: TT

Efter stölderna – bikupa funnen på Tjörn

Publicerad

En man hittade en ensam bikupa vid en grusväg på Tjörn under söndagskvällen. Nu misstänker polisen att det är samma kupa som stals på Tjörn för två veckor sedan.

– Vi är arga, det kan man lugnt säga, säger Margareta Pratt vid Tjörns biodlareförening.

Att bli av med en bikupa kostar runt 5 000 kronor för en biodlare. Då är arbetstid, kostnaden för nya bin och förlorade honungsintäkter inräknade.

– Det är en stor ekonomisk förlust, säger Margareta Pratt, ordförande vid Tjörns biodlareförening.

Det var under söndagskvällen som en man upptäckte en ensam bikupa vid en grusväg i närheten av Sunsdby på Tjörn, rapporterar P4 Väst. Polisen misstänker att det är samma kupa som försvann från en biodlare i området för två veckor sedan.

– Man får anta att tjuvarna är biodlare själva, eller åtminstone har erfarenhet av detta. För det är inte vem som helst som tar en bikupa, man kan ju bli stucken, säger Margareta Pratt.

Nytt fenomen

Polisen uppmanar vanligtvis att man tar med sig misstänkt stöldgods till närmsta polisstation. I detta fall kom polisen i stället till platsen och undersökte kupan.

På Tjörn är stöld av bikupor ett nytt fenomen, berättar Margareta Pratt. Något som skapar oro bland de lokala biodlarna.

– Det är svårt att skydda sig från tjuven. Man kan inte ha kuporna undanstoppade var som helst. Det är tunga lyft och man måste komma åt dem lätt. Det här är mycket bekymmersamt, säger Margareta Pratt.

Ett mysterium

Det är också ett mysterium varför någon vill stjäla en bikupa, menar hon. Man kan inte föra bikupor ur landet för att sälja dem vidare hur som helst – då krävs tillstånd.

– Vi är arga, det kan man lugnt säga. Man lägger ner mycket tid på en bikupa, och det fordras extremt mycket kunskap. Honungen hoppar inte bara ner i burken, säger Margareta Pratt.

Under söndagen rapporterade SVT Nyheter Väst om vandalisering och stöld av bikupor på flera ställen i Göteborg. Enligt Sveriges biodlares riksförbund (SBR) är intrycket att stölderna ökat i hela Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.