Den motorintresserade ungdomsprästen Martin Wihlborg i Tanum träffar många A-traktor-ungdomar. Att unga trimmar sina traktorer är inget som förvånar honom med tanke på hur lätt han menar att det är.
– En tonåring gillar att testa gränser och tar reda på vad som går att göra. Om det inte är svårare att manipulera fordonet än att bryta en plombering och att koppla in en sladd så är det definitivt för enkelt, säger Wihlborg och fortsätter:
– Kan du byta en glödlampa på en bil är du definitivt kompetent att klara det.
Transportstyrelsen ändrade regler
Det var under sommaren 2020 som Transportstyrelsen ändrade reglerna för A-traktorer. Då togs bland annat kravet på dubbla växellådor bort vilket enligt Martin Wihlborg gjorde fordonen enklare att manipulera.
– Det gick för fort när Transportstyrelsen drev igenom ändringen 2020, säger Josefine Montelius, utredare på Transportstyrelsen.
200 har åtalats för olovliga A-traktorer
Hur ska ni få stopp på manipulationerna?
– Vi kommer inte att kunna förhindra manipulationer fullt ut. En betydande del av problemet är att det oftast inte går, eller är väldigt svårt att bevisa manipulation, säger Josefine Montelius.
Vad tänker du om att över 200 ungdomar åtalats i år för att ha kört med olovliga A-traktorer?
– Det är naturligtvis inte bra. Vi ser att den reglering som funnits inte fungerat fullt ut. Det är därför vi sett över reglerna.
Nytt regelverk nästa höst
För att lättare kunna upptäcka manipulerade fordon har Transportstyrelsen tagit fram nya regler som förväntas vara i kraft under hösten 2025.
– Det kommer att ge polis och andra besiktningsorgan helt andra verktyg att jobba med. Och ger också föräldrar bättre förutsättningar att ha insyn i sina barns användning av A-traktorer.