Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Innan vaccinet introducerades i början av 80-talet dog flera hundra personer under tidiga 1900-talet – varje år, enligt Folkhälsomyndigheten.
Under 2000-talet rapporteras färre än 60 fall per år, under 2016 bara 3 stycken. Men tidigare i maj gick Västra götalandsregionen ut och varnade för oupptäckta fall av mässling efter att flera fall utreddes i Fyrbodalsområdet.
– Vi ser en ökning i antalet mässlingfall i Sverige och det pågår mässlingsutbrott i hela Europa idag, säger Leif Dotevall som är smittskyddsläkare på Västra götalandsregionen.
Erbjuder sitt barn till andra
Det är i en grupp i sociala medier som kvinnan från Västsverige erbjuder sitt sjuka barn till andra som vill slippa vaccinera sig, vilket GT var först med att berätta. Har man haft mässling en gång tidigare riskerar man inte att få det igen.
”Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit”, skriver hon och får positiv respons från andra i gruppen.
– Det är ytterst olämpligt, aningslöst och hänsynslöst. Man utsätter människor för en fara. Vi har grupper som är extra känsliga, som till exempel barn med lågt immunförsvar som ligger i cancerbehandling eller som inte fått sitt vaccin än, säger Leif Dotevall.
– De är just de små barnen som riskerar att bli allra sjukast och drabbas av komplikationer. Det finns även en liten risk för dödsfall, trots modern sjukvård, säger han.
300 dör – varje dygn
Mottagliga personer smittas via slemhinnorna i luftvägarna eller ögonen. I Sverige är det oftast barn under 18 månader, samt personer födda mellan 1960 – 80-talet som inte har säkert skydd mot mässling.
Men i Sverige står vaccinet starkt och sjukdomen räknas inte som en allmänfarlig sjukdom och det är därför inte heller olagligt att medvetet smitta någon annan.
Men sett till världen är sjukdomen fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna, menar Leif Dotevall.
– I hela världen dör över 300 personer varje dygn av mässling, säger han.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln skrev vi att hundratals personer dog varje år innan vaccinet introducerades på 80-talet. Men det ska bara ha gällt den tidiga delen av 1900-talet, ungefär fram till 40-talet.
SÅ HÄR VET DU OM DU HAR MÄSSLING
Symtom på mässling är feber, torrhosta, röda ögon och ljusskygghet. Efter några dagar uppträder typiska utslag. Tiden från smitta till sjukdom är cirka 7-18 dagar.
Den som misstänker mässling ska ringa 1177 för rådgivning. När man söker sjukvård är det ytterst viktigt att personer med symtom på mässling inte tas in i väntrum och allmänna utrymmen, utan hänvisas till rum med separat ingång eller enhet med isoleringsrum.
Källa: Västra götalandsregionen