Ett dubbelt svek

Uppdaterad
Publicerad

Först utnyttjade i skogen. Sedan sveks gästarbetarna från Kamerun igen. Dokumentet från den svenska myndigheten, anställningserbjudandet, visade sig inte vara värt någonting.

SVT Västnytt har tidigare uppmärksammat de Kamerunska gästarbetare som är fast i Göteborg.

I januari kunde Uppdrag granskning berätta om de nära femtio kamerunier som satsat allt de hade för att resa till Sverige och jobba som skogsplanterare i Västerbotten.

Kamerunier lurades av skogsföretag

Företaget Skogsnicke AB lockade med avtalsenlig lön, 18 500 kronor i månaden. Ett halvårs jobb skulle ge motsvarande tre årslöner hemma i Kamerun. Men de blev lurade, det som väntade var istället ackordslön, olagliga avgifter och rena hot.

– Det är ju ren människohandel vi pratar om här, sade Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket då.

Svikna igen

Redan dagen efter Uppdrag gransknings reportage började facket och arbetsgivarorganisationen SLA förhandla om kameruniernas löner. Bilden spreds snabbt att de skulle få sina pengar.

Men de blev svikna igen. För två veckor sedan fick de tidigare skogsarbetarna motta pengarna som facket och SLA kommit överens om. Det blev knappt 10 000 kronor var i snitt.

Arbetarna får bara ut mellanskillnaden mellan ackordslönen och minimilönen. Och bara för de dagar Niklas Gotthardsson valt att erbjuda dem jobb. För de flesta försvinner uppåt två månadslöner, för många mycket mer. Pengar som motsvarar årslöner i Kamerun. Men fackets motpart SLA, som förhandlat för Skogsnicke AB, ser inte alls problemet med de svikna löftena.

-Det som Skogsnicke har gjort det är att han har följt regelsystemen enligt Migrationsverkets regler, säger Katarina Novak, vd SLA.

I kvällens Uppdrag Granskning ser ni hela reportaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kamerunier lurades av skogsföretag

Mer i ämnet