Hela barnhemmet flydde kriget i Ukraina – 24 barn bor nu i Essunga

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt barnhem med 24 barn från Ukraina har nyligen anlänt till Nossebro i Essunga kommun. Nu jobbar kommunen intensivt med att tillsätta extra resurser för att klara av att utreda alla barnen individuellt. Med sina 5 000 invånare är det en av Västra Götalands regionens minsta kommuner.

– Det är en helt unik situation, svensk lagstiftning är inte anpassad för det här, säger Björn Franke, socialchef i Essunga kommun.

Barnhemmet ligger i staden Korosten, 15 mil från Kiev. Kort efter att kriget bröt ut fick de 24 barnen som är i åldrarna mellan 2-17 år sätta sig i bilar och åka mot Sverige. Det var vi via en församling i Alingsås och en del ideella initiativ som möjliggjorde flykten till Sverige.

Väl i Sverige utfärdade Migrationsverket en anvisning till Essunga kommun som nu står ansvariga för att ge barnen en trygghet.

Ukrainakrigets flyktingar

– Det är ju en ny situation för hela Sverige det här. Migrationsverket bedömde att barnen ska betraktas som ensamkommande enligt svensk lagstiftning, säger Björn Franke, social chef på Essunga kommun.

Har ni tillräckligt med resurser i dagsläget?

– Det har vi inte, vi får helt enkelt lösa det på bästa sätt. Vi tittar på om vi kan köpa in resurser för att lösa situationen, säger Franke.  

Krock med svensk lagstiftning

I Ukraina står barnhemmets föreståndare som vårdnadshavare för alla 24 barnen. Det upplägget tillåter inte svensk lag. Därför ska Essunga nu starta individuella utredningar för varje enskilt barn och letar aktivt efter familjehem för att säkra framtiden hos barnen.

Hur länge de ska stanna i Sverige är i nuläget oklart. Enligt föreståndaren, som tillsammans med pedagoger och en läkare bor med barnen i Essunga, är förhoppningen att kunna återvända till Ukraina och Korosten så fort kriget är över.

I klippet: Hör socialchefen om vad som händer med barnen nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet