Han tycker att arbetet inom de allra festa kommuner är dåligt, vilket han menar beror på att man inte har ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. En förklaring till att det saknas ett sådant ansvar inskrivet i lagen tror han är att man länge sett kriminalitet och brott som en ren polisfråga.
– Men kommunerna har en mycket viktig del i brottsutvecklingen, säger Magnus Lindgren.
Lokala myndighetsgemensamma aktionsgrupper behövs
Ökad polisnärvaro och en större roll för kommunen i arbetet mot brottslighet är lösningen, tror Magnus Lindgren. Organisationen vill också se lokala myndighetsgemensamma aktionsgrupper i särskilt utsatta områden, där är Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården viktiga aktörer. Man önskar också att regeringen tillsätter två miljarder kronor om året för att öka säkerheten och tryggheten i särskilt utsatta områden.
Fd kommunalråd utreder frågan
Just nu pågår en utredning som ska se över hur ett lagstiftat kommunalt ansvar att arbeta brottsförebyggande kan utformas. Den leds av det före detta kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson(S).
Utredningen är en del i regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminalitet och ska redovisas senast den 15 juni 2021.