En 17-årig pojke dog förra året när han skulle korsa ett järnvägsspår i Stenungsund. Pojken bar vid olyckstillfället hörlurar och enligt Trafikverkets utredning, som nu presenterats, var det sannolikt anledningen till att han missade tågförarens varningssignaler.
Nu varnar experter för faran med att ha hörlurar på sig i trafikmiljö.
– Det är en självklar risk och ett problem som vuxit i modern tid när nästan alla har mobiltelefoner, säger Mikael Johansson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.
Hör inte tåget närma sig
Han säger också att hörlurar utgör en ökad risk för olyckor i alla trafikmiljöer men särskilt i närheten av tågspår.
– Man hör inte när tåget närmar sig och man hör inte signalerna.
SJ:s trafiksäkerhetschef Peter Sjöquist ger samma bild.
– Det är vanligare och vanligare med rapporter om att folk har varit ouppmärksamma. Vid järnvägsspår men också på plattformskanten på perronger eller vid utrop ombord. Det råder ingen tvekan om att hörlurar i öronen tar uppmärksamhet från omgivningen.
”Frågan diskuteras flitigt”
Han säger att frågan diskuteras flitigt och med stor oro i trafikbranschen.
– Det leder till allvarliga olyckor när folk inte är uppmärksamma och varje gång det händer är det en tragedi för alla inblandade. Ouppmärksamhet är vårt värsta arbetsmiljöproblem.
Råden: Var försiktig, titta och lyssna
De båda trafiksäkerhetsexperternas råd: var försiktiga, titta och lyssna.
– Och om du närmar dig en järnvägsövergång ta ut hörlurarna i god tid, ta dig ut ur din bubbla. Framför allt på vintern när det ligger snö på tågbanorna, det dämpar ljudet. Man kan ju tro att ett stort, tungt tåg hörs men det är inte alltid så, säger SJ:s Peter Sjöquist.
Efter olyckan i Stenungsund har den aktuella järnvägsövergången stängts av för passage. Sedan 2010 har fyra personer blivit ihjälkörda av tåg där.