Sedan tidernas begynnelse har människan ställt sig frågan, varför finns jag? Nästan lika länge har vi också funderat över hur vi kan bli lyckligare som människor.
Nu har den senaste uppdateringen av undersökningen World happiness report kommit, som FN-nätverket SDSN ligger bakom. I den har forskare mätt lyckan i 157 länder runt om i världen. Rapportförfattarna har bland annat mätt tillfredsställelse, positiva och negativa känslor, BNP, medellivslängd och korruption.
Enligt rapporten hamnar Norge högst upp på listan, tätt följt av andra nordiska länder. Sverige, som tidigare låg trea, ligger nu på plats tio.
– I undersökningen tog man en tio-gradig skala med tre decimaler. Det är fånigt att ange en så trubbig skattning med sådan exakthet. För skillnaderna mellan de nordiska länderna är så små att de kan betraktas som försumbara. De kan till och med bero på mätfel, säger Bengt Brülde.
Lycka på individnivå
Han har forskat om lycka i drygt 15 år. I dag är han professor i praktisk filosofi vid Göteborgs univiersitet. Men för den breda publiken är han kanske mest känd som radiofilosof i Sveriges radios program Christer i P3, under momentet moraltestet.
Bengt Brülde har inget emot undersökningen i sig, men menar att det är de större skillnaderna som kan vara mest intressant att fundera över – att jämföra exempelvis de lyckligaste länderna med de olyckligaste. Inte tävla om placeringar.
Tar man däremot ner lyckoforskningen på invidnivå, handlar det i mångt och mycket om faktorerna bakom lycka.
– Och det är dit man måste gå för att hitta strategier för att hitta sin egen lycka, säger han.
Svårt att ändra beteendet
Så hur ska man bli lyckligare då? Till att börja med finns flera faktorer som påverkar hur lycklig en människa känner sig.
– Den frågan har man hittat massor av svar på. Den tyngst vägande faktorn när man jämför lycka mellan människor i ett rikt land är inte hur mycket man tjänar, utan personlighetsegenskaper – är man extrovert eller introvert, hur positivt tänker man, vad har man för självkänsla och så vidare, säger Brülde.
Men sedan finns det också ett par yttre faktorer som gör skillnad. Det är till exempel viktigare att ha ett jobb än ett välbetalt jobb när man bor i rika länder som Sverige.
– Att ha hög inkomst är ett visst plus men inte alls lika mycket som andra faktorer. Som att ha en socialt och fysiskt aktiv fritid, att man har vänner och en kärleksrelation, säger han.
Så blir man lycklig
Det går förstås att gå ut på krogen och leta efter både nya vänner och kärleksrelationer. Och det går att göra karriär – tjänar mer pengar, få chefsjobb och tjusiga branschutmärkelser.
– Men det finns fog för en viss pessimism här. För de tyngst vägande faktorerna, nämligen de psykologiska, är också de faktorer som är svårast att ändra på. Är man lite negativ eller pessimistisk är det inte enkelt att ändra på det, säger han.
Men det finns också ett par handfasta tips som Bengt Brülde själv tror på. Här är tre av dem:
1. ”Mindfulness”. Medan vissa ryser av bara tanken på självhjälpsböcker, menar Brülde att det faktiskt kan vara bra att försöka vara medvetet närvarande, att uppleva sin kropp, ljuden runt omkring, sina tankar och sina känslor på ett helt ovärderande sätt.
2. Tacksamhetsövningar. Att med jämna mellanrum skriva ner ett par saker som man är tacksam över. Denna övning ska upprepas under längre perioder och få effekten att man till slut börjar uppmärksamma fler positiva saker i livet, i stället för att bara rikta uppmärksamheten på det som är bristfälligt eller problematiskt.
3. Fysisk aktivitet. Människor mår helt enkelt bättre – och blir lyckligare – om de är fysiskt aktiva på sin fritid. Enligt Brülde finns det saker som tyder på att det är ännu bättre om man kan kombinera den fysiska aktiviteten med social aktivitet genom exempelvis dans eller lagsport.