Sedan den nya lagen trädde i kraft vid årsskiftet är det obligatoriskt att registrera sin katt hos Jordbruksverket. Syftet är att förbättra djurskyddet och minska antalet hemlösa katter i landet. Hittills har 376 000 katter registrerats – ungefär var fjärde katt av de 1,4 miljoner katter som uppskattningsvis finns i Sverige, enligt Jordbruksverket.
Katthemmen är fulla
På Djurens Vänner i Göteborg har man trots den nya lagen inte märkt någon ökning av registreringar – och nu är katthemmet fullbelagt.
– Det är tama, snälla katter och trots att vi lägger stora resurser på att hitta kattens ägare går det ibland inte. Det hade varit betydligt enklare om vi kunde söka direkt i Jordbruksverkets register, säger Sara Petersson.
Kattägare kan få böter
En av de största utmaningarna har varit att nå ut till kattägare som inte är medvetna om kravet på registrering. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan bötfälla kattägare som inte följer den nya lagen.
– Många vet inte om den eller tror att de inte behöver registrera sin innekatt. Vi uppmanar alla att registrera sin katt eftersom det också är en säkerhet för kattägaren, ett bevis på att katten faktiskt är din, säger Carina Sjögren, handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Flest registrerade katter finns i Västra Götaland, med 54 000 katter.
I klippet får du träffa volontären Sara som jobbar på Djurens Vänner i Göteborg
Vad innebär den nya lagen?
Den nya lagen innebär att alla katter, födda från 2008 och framåt ska id-märkas och registreras hos Jordburksverket. Denna regel gäller även för katter som redan finns i frivilliga register. Syftet är att underlätta återföreningen av bortsprungna katter med deras ägare och att identifiera katter utan hem för att ge dem nödvändig vård. Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, ser till att kattägare följer lagen och kan även bötfälla personer om lagen inte följs.
Källa: Jordbruksverket