Marcus Sjömark, Kommunal trafik teknik. Foto: SVT

Fackliga krav efter bussbråk

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen i helgen när en busschaufför brottades ner och förnedrades av biljettkontrollanter var kulmen på en lång tids trakasserier av bussförare, hävdar facket.

Fackförbundet Kommunal, som organiserar en stor del av förarna i kollektivtrafiken, kräver att Västtrafik skriver om sina direktiv kring biljettkontroller.

Facket har ännu en gång kallat Västtrafik till möte. Den här gången tänker de kräva att direktiven till biljettkontrollanterna skrivs om.

Ilska mot biljettkontrollanter

– Helgens händelse var en extrem urspårning av något som förarna har känt under lång tid, hur Västtrafik jagar förarna, säger Marcus Sjömark, ordförande Kommunal Trafik Teknik.

Enligt Sjömark har förbundet flera gånger tidigare fått in rapporter från förare om hur de känner sig kränkta när kontrollanterna går på dem och kräver att få se biljett, trots att de står i sin uniform.

Reglerna säger att personal åker gratis under arbetstid, mellan arbetspass till exempel. Men inte till eller från jobbet.

– Uniformen är förarnas färdbevis, att då bli konfronterad med om man jobbar eller inte, det upplever många som kränkande, säger Sjömark.

”Sluta stör förarna”

Kommunal kommer nu i ett möte med Västtrafik kräva att kontrollanterna slutar störa förarna.

– Förarna är utsatta som de är i jobbet. Att då dessutom känna att deras egen arbetsgivare hoppar på dem, det är inte OK.

Västtrafiks trafikchef, Mikael Olsson, medger att förarna kontrolleras.

– Reglerna gäller för alla och det är också bra att andra resenärer ser att alla kontrolleras.

Men chaufförerna upplever det som kränkande, att de får frågan om de jobbar eller inte när de står i uniform.

– Om de upplever det som kränkande så ska vi föra den diskussionen med dem. Vi ska göra allt för att vår personal ska kunna känna sig trygg i sin yrkesroll, säger Mikael Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet