Faktumförsäljaren Bertil: ”Det värker i plånboken”

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösas redan utsatta situation förvärras av coronavirusets framfart. Det är personer som ofta är multisjuka, har svårt att ta hand om sin hygien och saknar hem att sätta sig i självkarantän i. Många Faktumförsäljare märker dessutom av att viruset gör det allt svårare att sälja tidningen.

Bertil Schörneman har sålt gatutidningen Faktum i sju år. I normala fall säljer han mellan 10-15 tidningar på en dag, men den senaste tiden har han dagligen sålt mellan sex och sju tidningar. 

– Det värker i plånboken. Nu när jag inte missbrukar går jag ofta ut på gården och fikar med grannarna, men det får jag dra ner på nu när det går dåligt, säger han.

Coronaviruset i Västsverige

Trots att Bertil har diabetes och befinner sig i riskgruppen för corona ser han inte med någon större oro på att drabbas av viruset.

– Om man inte tänker på det tror jag inte att man drabbas. Men man märker av det här, människor håller avståndet och undviker mig. 

Försäljningen har halverats

Enligt Sarah Britz, Faktums chefsredaktör, har tidningsförsäljningen halverats de senaste två veckorna.

– I dessa tider blir man rädd att närma sig varandra och att närma sig en faktumförsäljare kan verka mer skrämmande. Men det här är människor som lever på marginalen och behöver de här pengarna för att överleva. Dessutom är de ofta äldre, har levt ett hårt liv, deras hälsa är skör och de lever på gator och torg i offentliga miljöer.

Hon pratar om både Faktumförsäljare och andra personer som lever i hemlöshet.

– Det är en grupp som glöms bort i vanliga fall och nu glöms de bort ännu mer. De har inte nytta av karensdagen eller stora paket som regeringen kommer med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet