• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Anders Kjellqvist reagera på arkeologernas nya fynd i videon ovan. Foto: svt

”Farfar hotades med sparken om han berättade om massgraven”

Uppdaterad
Publicerad

1924 hittade vägarbetaren Josef Adolf Kjellqvist och hans arbetslag en stor mängd benrester utanför Tidaholm, men deras fynd tystades ner av arbetsledaren. Det har han i alla fall berättat för barnbarnet Anders vars historia nu lett till nya fynd.

– Jag vill veta om det stämmer, om det var en massgrav de hittade, säger han.

Hör Anders Kjellqvist reagera på arkeologernas nya fynd i videon ovan.

Han har, precis som hans pappa före honom, hört historien många gånger. Om hur hans farfar och hans arbetskamrater, som då jobbade med att lägga ny väg i Varvs socken, plötsligt stod med fötterna i de beskrev som en massgrav. De ska ha hittat gamla ben, metallbitar och hästskor. Men enligt Anders hade förmannen ingen lust att avbryta arbetet för att undersöka saken.

– Han sade till dem att ”om ni berättar vad vi har hittat idag så har ni inget jobb i morgon”, säger Anders Kjellqvist.

Nu har Anders berättelser om hans farfars upptäckter lett till nya fynd.

– Först när vi fick höra, var vi lite tveksamma. Det kan röra sig om väldigt stora områden, men sen visade det sig att Anders kunde peka ut exakta platsen så då blev det väldigt intressant, säger arkelog Martin Toresson.

Marken är nu undersökt med radar. Undersökningen visar att det faktiskt kan finnas något som skulle kunna vara en massgrav efter det medeltida slaget vid Gestilren, där Sverker den yngre stupade.

Slaget vid Gestilren

Gestilren är en svårlokaliserad ort där kung Erik Knutsson med sina anhängare den 17 juli 1210 besegrade sin landsflyktige rival kung Sverker Karlsson, Sverker den yngre.

Uppgörelsen, där Sverker dog, var ett led i maktkampen om Sverige mellan de två ätterna.

Var Gestilren låg har varit – och är – omdebatterat. Det har förekommit olika förslag genom tiderna, men inga har helt styrkts av arkeologiska fynd.

Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.