Personal vid akuten på Kungälvs sjukhus i blå sjukhuskläder, två tjejer med brunt hår och ett dokument med färgkoder som visar på omfattande och återkommande fall av vårdskador vid akutmottagningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här ska det egentligen vara grönt” – starta klippet för att se personalen vid akuten på Kungälvs sjukhus visa hur de för statistik över vårdskador. Foto: Helena Josefsson/SVT

Färgschemat vid akuten på Kungälvs sjukhus avslöjar: Upprepade vårdskador

Publicerad

En patient fick sitta i timmar med hjärnblödning innan läkarbedömning. Någon har hittats liggande på golvet eller inte fått medicinen i tid. Det uppger verksamhetschefen på Kungälvs sjukhus för SVT.

– Många mår dåligt efter sina arbetspass och går hem och gråter och har svårt att sova, säger Julia Sundström, sjuksköterska på akuten.

Hon och två av hennes kollegor beskriver en närmast kaotisk situation på akutmottagningen på Kungälvs sjukhus.

Patienter som blir kvar i ett till två dygn sker flera gånger i veckan. De har totalt ett 20-tal britsar och nyligen hade de 64 patienter inskrivna samtidigt på akuten.

– Folk ska absolut inte bli kvar på akuten. När en patient är inskrivningsklar ska avdelningen ta hand om sina patienter inom 30 minuter, säger Sandra Nordqvist, specialistundersköterska.

Värre efter pandemin

Orsaken till att patienterna i stället blir kvar på akuten är att det finns för få vårdplatser på sjukhusets olika vårdavdelningar – och för lite personal.

– Det är förfärligt och det blev värre efter pandemin då det var många som sade upp sig på grund av dåliga arbetsvillkor, säger Christoffer Borg, specialistundersköterska.

Patient med hjärnblödning

Under 17 dagar i september och 22 dagar i oktober har vårdpersonal anmält risk för vårdskada, att vårdskada har inträffat och en allvarlig vårdskada.

– Det var en patient som fick vänta i fyra timmar på en läkarbedömning och som sedan visade sig ha en hjärnblödning, säger verksamhetschefen Jerker Persson.

Det finns också tillfällen när patienter kissat ner sig och det har dröjt timmar innan lakan har bytts.

Enligt verksamhetschefen är det inträffade under utredning och därför går det ännu inte att säga om det finns något samband med den ökade arbetsbelastningen på akuten.

”Jag är orolig varje dag för min personal och för patienterna” – hör verksamhetschefen i klippet:

Jerker Persson, verksamhetschef för akutverksamheten på Sjukhusen i väster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jerker Persson, verksamhetschef för akutverksamheten på Sjukhusen i väster, där Kungälv ingår. Foto: SVT/Helena Josefsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.