• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild från en förlossning. Foto: SVT / Arkivbild

Färre akuta kejsarsnitt med time-out

Uppdaterad
Publicerad

Med pauser, information och inkludering har Sahlgrenska universitetssjukhuset lyckats minska antalet akuta kejsarsnitt med 25 procent bland förstföderskor.

Resultatet presenterades av Sahlgrenska universitetssjukhuset under tisdagen i Almedalen. Minskningen har åstadkommits genom så kallad Värdebaserad vård som går ut på att patienten involveras i vården och att man inte enbart tittar på kostnader och processer.

Genom att införa time-out inom förlossningsvården har antalet kejsarsnitt minskat med 25 procent bland förstföderskor mellan 2013 och 2015.

Förlossningsvården i Väst

Information från hela teamet

Time-out går ut på att förlossningsteamet gör ett avbrott om värkarbetet hos en förstföderska stannat av efter tre timmar. Hela teamet pratar då med den blivande mamman om vad som hänt och informerar om nästa steg och vilka alternativ och möjligheter som finns.

Många kvinnor upplever att de känner sig rädda i de fall då värkarbetet avstannar och att de inte känner sig delaktiga det som händer.

– Här funderade vi på hur vi kunde hjälpa dessa kvinnor till en mer positiv förlossningsupplevelse utan att tumma på den medicinska säkerheten. Idén till time-out kom utifrån uppföljning av kvinnor som blivit förlossningsrädda efter första barnets födelse, säger Anna-Karin Ringqvist, som är verksamhetsutvecklare och processledare för förstföderskor i ett pressmeddelande.

Färre antal förlossningsskador

Tillsammans med andra förebyggande insatser har arbetet med värdebaserad vård även lett till en minskning av förlossningsskador. Antalet så kallade sfinkterrupturer, när det uppstår en skada eller spricka i kvinnans underliv mellan slidan och ändtarmsöppningen, minskade med 35 procent mellan 2013 och 2015.

– Vi kände att värdebaserad vård låg helt rätt i tiden då vi precis hade påbörjat ett kvalitetsarbete för förstföderskor. Detta gav oss chansen att arbeta mer strukturerat med våra idéer, bland annat att försöka förhindra förlossningsskador där vi satsat mycket på utbildning och utveckling av kompetens, enligt Anna-Karin Ringqvist.

Fakta värdebaserad vård

Inom Värdebaserad vård fokuserar man inte enbart på kostnader och processer utan tar även med kvalitetsmått på hur det går för patienten på längre sikt. Patienterna är med tidigt i processen för att hjälpa till att fokusera på vad som ska förbättras. Deras synpunkter används sedan i resultaten av styrningen av verksamheterna på sjukhuset.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet