I hamnområdet har Liseberg velat skapa en ny miljö som påminner om Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Stefan Karlberg

Färre besökare i somras – ändå höjer Liseberg priserna

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar Liseberg för säsongen. Åksugna från hela landet strömmar till. Men det gäller att ha sparat ihop en slant inför besöket för det är dyrt att roa sig.

Förra sommarens kanonväder gjorde att semesterfirare valde badstranden före karuseller, Liseberg hade färre besökare än vanligt. I år hoppas de på en mer ”normal Sverigesommar”.

– Vi tycker att vi har en så bra produkt i år: Vi har Valkyira öppen från start, vi har våra bergodalbanor, ett fantastiskt barnområde och så nya hamnområdet, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Liseberg höjer inträdespriset regelbundet. Vid millennieskiftet kostade en entré 45 kronor och 2009 var det 80 kronor. I år höjs entrén från 100 till 110 kronor, även Lisebergskortet blir dyrare – i fjol kostade det 280 kronor och i år 295 kronor.

– Vår generella prishöjning är fortfarande låg, den ligger i linje med inflationen, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Dyraste nöjesparken

SVT Nyheter Väst har jämfört vad det kostar att besöka Sveriges största nöjesparker. För en familj; två vuxna och två barn, som vill gå på Liseberg kostar entré och åkpass för en dag 1 980 kronor. Och då tillkommer förstås kostnad för sockervadd, räkmackor och spel på chokladhjul.

Detta kan jämföras med Gröna Lund där det kostar 1 860 kronor och Skara Sommarland som går på 1 476 kronor. Därmed är Liseberg den dyraste nöjesparken i Sverige.

Det förvånar Julia Vasilis att Liseberg är dyrare än Gröna Lund. Och hon påpekar att i Lisebergs pris ingår entré till spökhuset Gasten, för att komma in på Gröna Lunds ”House of Nightmares” får man lägga till ytterligare 50 kronor per person. Därmed blir familjens besök på Gröna Lund dyrare.

– Vi vill ligga mittemellan prismässigt, inte dyrast och inte billigast. Men det är komplext att vara kommunalägd nöjespark och konkurrera med privata aktörer, säger Julia Vasilis.

– Det kostar att hålla igång Liseberg, det krävs mycket personal. Vi behöver också investera för att hålla innovationstakten – vi behöver hela tiden förnya oss för att gästerna ska komma tillbaka.

Nytt hamnområde

Liseberg brukar lansera häftiga nya åkattraktioner till premiären så som Valkyria, Balder och Helix. Men i år finns ingen åknyhet. Istället har parken satsat på att rusta upp hamnområdet för att kunna erbjuda mer underhållning och mat för den lite äldre publiken.

Inom en snar framtid kommer besökarna att få mer nöje för pengarna. Liseberg planerar att bygga ett nytt ”sagoslott”, som ska heta Underlandet till år 2020. Men Lisebergs största satsning hittills, på två miljarder kronor, är den anslutande vattenparken och upplevelsehotellet som ska öppna någon gång mellan Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 och Lisebergs 100-årsjubileum år 2023.

Så här mycket kostar det för två vuxna och två barn

Liseberg: 1 940 kronor för så kallad allt i ett med entré och åkpass. (Gratis entré för barn under 110 cm.)

Gröna Lund: 1860 kronor för ”Åkpaketet” dvs entré och åkband. (Gratis entré för barn upp till sex år.)

Furuvik: 1 772 kronor för entré och åkband. (Gratis entré för barn under tre år.)

Kolmården: 1 696 kronor. (Gratis för barn under tre år.)

Skara Sommarland: 1 476. (Gratis för barn under en meter.)

Astrid Lindgrens värld: 1 460 kronor. (Gratis för barn under tre år.)

Leksands sommarland: 1 580 kronor om man köper biljetter på plats, 1520 kronor om man köper biljetter på nätet. (Gratis för barn under en meter.)

High Chaparral: 1 300 kronor. (Gratis för barn under en meter.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.