• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Färre brasilianska studenter i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien kämpar för sin överlevnad och idag är presidenten på besök i Sverige för att hitta nya allierade. Men på grund av döläget i ekonomin ställs nu stipendier för brasilianska studenter i utlandet in. Det beklagar man på Chalmers där man i flera år satsat på att locka brasilianare.

En nanometer är en miljondels millimeter och Patricia Belletati är en på miljonen av de brasilianare som lyckats finansiera sina studier i Sverige. Det som lockade henne var det omvända förhållandet mellan antalet svenskar och antalet innovationer.

– Sett till hur många som bor i landet är det förvånansvärt många spännande idéer som utvecklats just här. Det gjorde att jag intresserade mig för att studera här, berättar Patricia Belletati för SVT Nyheter Väst medan hon labbar på Chalmers.

Fick stipendium

Sverige fångade Patricias intresse och hon lyckades knipa ett av Svenska institutets stipendier för att finansiera hela sin masterutbildning. I dagarna kom hon hem från en roadshow där Chalmers och ytterligare åtta svenska universitet marknadsförde studier i Sverige:

– Den var väldigt lyckad, speciellt givet förutsättningarna. Många av de federala universiteten vi skulle besöka strejkade när vi planerade resan vilket försvårade våra möjligheter att förbereda oss själva och våra värdar. Men i slutändan gick allt bra och vi fick kontakt med många intresserade studenter, berättar Cecilia Hillman ansvarig för internationella studenter på Chalmers.

Underfinansierad budget

Även för två år sedan var det strejk inför roadshowen. Ett mått på läget i landet. Opinionssiffror visar att ynka 10 procent av brasilianarna stödjer president Dilmas regering. Korruptionsanklagelser kopplade till det statliga oljebolaget Petrobras gör framtiden oviss och ekonomin krisar. 2016 års budget är underfinansierad – så i år bekostar Brasilien inga stipendier för studier i utlandet.

– Det är oerhört tråkigt. Det har kommit många duktiga studenter, inte bara till oss på Chalmers utan till hela Sverige, från Brasilien. Men när det här programmet ställs in kommer det nog leda till att färre studenter kommer hit, menar Hillman.

Roadshowen arrangerades för tredje året och Hillman menar att man sett en stadig ökning av kunskap om Sverige och intresse för att studera här. Dom senaste tre åren har 149 masterstudenter från Brasilien antagits till masterutbildningar i Sverige. Sett till det har det brasilianska stipendieprogrammet ”Science Without Borders” lockat nästan dubbelt så många under samma tidsperiod.

– Till en början var vi inställda på och hade en tillgänglighet på mellan 1.500 och 2.000 platser vigda åt brasilianare genom Science Without Borders. Men så kom det bara ett 50-tal första året. Vi blev förvånade men har sedan dess sett en stadig ökning år för år, berättar Bengt Levinsson som är projektledare på Universitets- och Högskolerådet för SVT Nyheter Väst.

Vill göra karriär

Under måndagen besökte president Dilma Rousseff Sverige i syfte att skapa fler samarbeten med svenska företag. Fokus ligger på försvar, förnybara bränslen, teknologi och just utbildning.

Dessutom ska hon ta en titt på Saabs modell av nästa generations Gripen som Brasilien köpt 36 exemplar av. Köpet möjliggör produktionen av densamma. Men Patricia vill hellre göra karriär i Sverige och på sikt läsa vidare.

– Jag vill helst jobba ett tag innan jag läser vidare. Det som är så bra här i Sverige är att arbetsmarknaden och akademin samarbetar så tätt. Jag kommer troligen kunna doktorera samtidigt som jag fortsätter jobba, säger Patricia Belletati och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.