I Sverige väntar 880 personer just nu på ett nytt organ och nästan en person i veckan dör i väntan på transplantation, enligt siffror från föreningen ”merorgandonation”.
Det är alltså brist på nya organ – och pandemin har inte gjort det bättre.
När covid-19 började sprida sig i Sverige beslutade Transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset att tillfälligt pausa transplantationer från levande givare, från vilka till exempel njurtransplantationer är vanligt förekommande.
Pausad verksamhet
Då handlade det om att man hade för lite kunskap om effekterna av covid-19 på transplanterade patienter. Men efter två månader startades verksamheten upp igen, för att i början av december åter pausas.
– Då kom andra vågen och vi behövde stötta upp inom covidvården i stället, säger Marcus Gäbel, transplantationskirurg vid Sahlgrenska univeristetssjukhuset.
Färre organdonationer
Under 2020 utfördes 69 färre transplantationer vid Sahglrenska universitetssjukhuset jämfört med året innan. Enligt Marcus Gäbel är pandemin en av förklaringarna.
– Tittar vi på levande givare har pandemin haft en effekt. Däremot är det svårt att svara på varför transplantationer från avlidna givare minskat. Men en förklaring kan vara att pandemin gjort att färre patienter som kan vara potentiella organdonatorer får tillgång till intensivvård, säger han.
Antalet organdonationer 2016-2020
2020 304
2019 373
2018 338
2017 318
2016 310