6-timmardag testades för första gången i februari på Svartedalens äldreboende. Foto: SVT

Färre sjukskrivningar med 6-timmarsdag

Uppdaterad
Publicerad

Mindre stressad personal, färre sjukskrivningar och förstärkt kontinuitet är effekterna av 6-timmarsdag på Svartedalens äldreboende.

Det visar den första halvårsrapporten om försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg som startade i februari 2015.

Även hyresgästerna på Svartedalen upplever att de får en bättre omsorg och mer tid med personalen. I samtalsintervjuerna med hyresgästerna beskriver de personalen som både piggare och gladare. De upplever även att de också har fått mer tid för aktiviteter och ökat självbestämmande. Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) är dock inte förvånad över de positiva resultaten.

– Redan i våras fick vi träffa en mindre stressad och gladare personalgrupp. De berättade om hur de kunde ge en bättre omsorg till hyresgästerna och fick mer tid för sina familjer, säger han.

”Göteborg vågar testa”

Daniel Bernmar menar även att försöket visar att Göteborg är öppna för innovationer i arbetslivet och vågar testa nya arbetssätt.

– Vår förhoppning är att detta ska bli ett underlag för en framtidsinriktad syn på arbetslivet och för att sprida goda exempel, säger han.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) tycker att resultatet tydligt visar hur viktigt det är att utveckla livskvalitet på jobbet.

– Vi har nu fått se att det går att få en balans mellan arbetsliv och privatliv, och att det ger bättre hälsa. Arbete är ju inte allt. Vi måste se till att människor får bättre livskvalitet också, säger Karin Pleijel.

Anställda behåller heltidslön

Försöket med 6-timmarsdag pågår från februari 2015 till siste december 2016 på Svartedalens äldreboende.  64 heltidsanställda och 16 deltidsanställa undersköterskor jobbar 6-timmarsdag med bibehållen heltidslön. Kostnaden är åtta miljoner kronor per år och för dessa pengar har 14 undersköterskor anställts för att täcka upp för dem som reducerat sin arbetstid från heltid till sex timmar.

Delrapporten ”6 månader med 6 timmar” visar på de första indikationerna. Författaren och forskaren Bengt Lorentzon menar att det är bra att försöket är förlängt under 2016 för att kunna kvalitetssäkra följeforskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.