Fatima Charih om den nya lagen mot hedersförtryck – tycker att den pekar ut invandrare

Uppdaterad
Publicerad

I flera grupper på sociala medier är kritiken kraftig mot den nya lagen mot hedersförtryck som trädde i kraft för en vecka sedan. En av dem som är kritisk till straffskärpningen är Fatima Charih från Mölnlycke som anser den vara diskriminerande.

Se Fatima Charih i klippet ovan och hör vad hennes förklaring är till att råd ibland förväxlas med tvång.

På nätet finns mycket kritik mot den nya lag mot hedersförtryck som trädde i kraft 1 juni i år och som SVT Nyheter Väst berättat om tidigare.

Lagen skärper straffet för den som gör sig skyldig till upprepade fall av mindre brott, exempelvis att genom olaga tvång förbjuda en äldre tonåring att gå på café, simma med skolan eller chatta med kompisar.

Anser att lagen är diskriminerande

Fatima Charih har varit aktiv på sociala medier och i demonstrationer i frågan om LVU och den kritik som finns mot socialtjänsten och deras omhändertagande av barn. Hon har också reagerat på den nya lagen som hon anser vara diskriminerande.

– Det blir helt fel, när man gör en lag som gäller bara för en grupp, säger Fatima Charih.

Kritik tillbakavisas

Liknande kritik har tidigare tillbakavisas av åklagare Jessica Wenna, specialiserad på hedersbrott.

– Vad man har för religion eller bakgrund i övrigt spelar ingen roll. Om den här hederskontexten finns, då är lagstiftningen tillämplig.

SVT Nyheter Väst har försökt men inte fått en intervju med justitieminister Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.