– Det finns ett stort behov av upprustning. Det är fråga om fundamentala insatser som till exempel grundläggning och fasader, säger Johan Carlsson, fastighetschef Higab.
Finns det risk för att Feskekörka inte kommer ha öppet till 2021?
– Det beror dels på hur lång tid den obligatoriska arkeologiska förundersökningen kommer att ta och dels hur vi ska lösa frågan om vilken verksamhet som kommer att finnas i byggnaden efterupprustningen.
Enligt Johan Carlsson finns i dagsläget inga beslut om framtida inriktning för Feskekôrka. Det enda beslut som tagits gäller den nödvändiga upprustningen.
Är det möjligt att det inte kommer säljas fisk i Feskekörka i framtiden?
– Svårt att säga i dagsläget, men byggnaden andas fisk, så vi har med oss den frågan i arbetet, men förändrade köpmönster i centrum kan påverkar vad byggnaden kan användas till, säger Johan Carlsson.
Stänger nästa år
Då det inte är möjligt att bedriva verksamhet under upprustningsarbetet kommer Feskekörka att stänga någon gång under första delen av 2020. Arbetet med att söka ersättningslokaler att erbjuda hyresgästerna pågår. Parallellt med upprustningsarbetet kommer Higab att ta fram förslag för möjlig framtida utveckling av Feskekörka.
Feskekörka
- Feskekörka byggdes år 1874 och är en ikonbyggnad i Göteborg, men den välkända 145-åringen är i behov av en genomgripande upprustning.
- Fasader, konstruktion och grundläggning behöver åtgärdas, liksom tekniska försörjningssystem för inomhusklimat och ventilation.
- Feskekörka ligger på fornminnesskyddad mark och enligt kulturminneslagen måste därför en arkeologisk förundersökning genomföras innan markarbetena kan starta.
- När inriktningen för framtida verksamhet är beslutad tas en ny tidsplan fram.