Den rödgrönrosa budgeten för 2016 presenteras. Foto: SVT

FI lämnar rödgrönrosa samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ, Fi, i Göteborg avbryter sitt samarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i kommunen. Enligt partiet är de oense om budgeten.

Partierna har samverkat sedan valet 2014, men nu väljer Feministiskt initiativ att lämna sedan Socialdemokraterna sagt nej till att avsätta pengar i 2018 års budget för att hjälpa ensamkommande asylsökanden med skolgång och stabilitet. 

– Det handlar inte om prestige. Det handlar om en grupp otroligt utsatta barn och unga som inte får den hjälp de behöver. Det kan vi inte ställa upp på, säger Stina Svensson gruppledare för Feministiskt initiativ Göteborg i ett meddelande på partiets hemsida. Vi kan inte skriva under en budget som inte tar hänsyn till de mest utsatta.

Långt ifrån varandra

Förhandlingarna har pågått under ett par månaders tid men just i frågan rörande ensamkommande har de varit långt ifrån varandra.

– Vi har suttit ner alla fyra partier och det har varit goda samtal många samtal många gånger men just i den här frågan har det varit svårt att komma överens med Socialdemokraterna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var på vår sida och därför tog vi beslutet att lämna men vi är fortsatt eniga i frågan och vi behöver fler som trycker på, säger Svensson.

Kommer ni rösta för 2018 års budget?

– Ja det kommer vi göra. Vi har andra nomineringar i budgeten som vi har fått igenom. Det gäller bland annat pengar till utsatta EU-medborgare och även förbättra livsvillkor för personer med funktionsnedsättning.

Hur ser ni på ett framtida samarbete med S?

– Vi får se om S är villiga att samarbeta med oss men som det är nu vi står väldigt långt ifrån varandra i den här frågan.

Beklagar avhoppet

Socialdemokraterna beklagar att Feministiskt initiativ lämnar samarbetet men att det var bättre att vara tydliga när man inte kommer överens.

– Jag tycker det är synd att det lämnar samarbetet för det har varit varit en konstruktiv samtalspartner. De meddelade tidigit i förhandlingar att de ville ha igenom frågan om ensamkommande och vi har försökt att förhandla men då det visade sig att vi inte kommer överens igår valde de att kliva av, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varför kommer ni inte överens?

– De vill vi gå längre och ta det ekonomiska ansvaret då har fyllt 18 år och vi valt allt lyssna på den juridik eftersom den är rimlig. Jag kan förstå att situationen kan vara pressad för de här ungdomarna. Men vi försöker så långt som möjligt hitta lösningar tillsammans med Migrationsverket för att de inte ska behöva hamna så långt bort i från Göteborg där de kan ha rotat sig, säger Hermansson.

Räknar med stöd

När det gäller att få igenom 2018 års budget i kommunfullmäktige räknar Socialdemokraterna med Fi:s stöd.

– Jag räknar med att de ställer sig bakom budgeten och de har också delar i den som de själva har nominerat, säger Hermansson.

– Sedan hoppas att vi ska kunna ha ett samarbete framöver för de har varit konstruktiva diskussioner hela tiden. Men i den här frågan kommer vi inte komma överens.

Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne kommenterar Fi:s avhoppet så här.

– Det är lite av en symbolhandling och jag förstår dem eftersom den är så stor del av deras politiska inriktning. För vår del vill vi hellre sitta kvar och fortsätta driva rödgrön politik.

Vad får det här för konsekvenser?

– De har ingen plats i kommunstyrelsen och de kommer stå bakom en rödgrön budget. Det blir inga konkreta praktiska konsekvenser men det blir en försvagning i frågan om ensamkommande, säger Ulf Kamne (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.