En patient med inklämt ljumskbråck fick vänta i över sju timmar på ambulans. I avvikelserapporten kan man läsa att personen som fyllt i rapporten skriver att problemet berott på ambulansbrist.
”För få ambulanser sommartid”, står det att läsa.
Patienten får när hen väl kommer in göra en akutoperation, men det är oklart om detta har berott på den långa väntan eller inte.
Även en annan avvikelserapport tar upp ambulansbrist som ett problem.
”Fungerar bra”
Men Leif Persson, ambulanschef i Göteborg, säger att det inte finns någon anledning till oro. Det finns lika många ambulanser sommartid som övrig tid på året. Och även tillräckligt med personal.
– Ambulanstillgången fungerar väldigt bra. Vi har inga allvarliga incidenter, inga Lex Maria eller liknande, så inget pekar på att vi inte uppfyller ambulansuppdraget i Göteborg, säger han.
Uppdraget är att klara 90 procent av alla så kallade prio ett ambulansutryckningar, något som Leif Persson säger ingen klarar av. Däremot klarar Sahlgenska universitetssjukhuset, som ansvarar för ambulanssjukvård i Storgöteborg, av att ta sig till 85-89 procent av alla prio ett fall.
Ska ta över från SOS
En anledning till kritiken i avvikelserapporterna tror Leif Persson är att det är SOS Alarm som sätter prioriteringsnummer på de som vill ha ambulans. Något som ska ändras under 2018, då Sahlgrenska sjukhuset ska ta över även den biten.
– Prioteringsbiten som görs från SOS sida är inte optimal, säger han.
Men någon oro för att inte få någon ambulans i sommar tycker Leif Persson ändå inte man ska känna.