Ögonläkare Madeleine Zetterberg uppmanar till försiktighet vid raketskjutning i år.

Corona kan leda till fler fyrverkeriolyckor på nyår

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fyrverkeriskador har minskat drastiskt under de senaste åren. Men i år befarar MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att skadorna kommer att öka igen då flera kommuner ställt in sina nyårsfyrverkerier på grund av corona. Ögonläkaren Madeleine Zetterberg uppmanar folk att ta det försiktigt, då man inom vården har fullt upp med covidpatienter.

– Vi behöver inga fler patienter, säger hon.

Enligt socialstyrelsens statistik har antalet fyrverkeriskador som kräver slutenvård minskat. En anledning tros vara att det sedan i mitten av 2019 krävs utbildning för den som vill skjuta så kallade raketer med styrpinne.

Men i år har flera kommuner ställt in sina nyårsfyrverkerier för att undvika folksamlingar, och därför befarar MSB att fler privatpersoner kommer köpa fyrverkerier vilket kan leda till att skadorna ökar. Något som nyhetsbyrån Siren rapporterat om.

– Vi känner en viss oro över att fler väljer att köpa egna när man inte kan gå och titta på de här festliga fyrverkerierna, säger handläggaren Rolf Weinander på MSB till Nyhetsbyrån Siren.

Ögonläkaren: Vi behöver inte fler patienter

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg vill man undvika att personer söker vård under nyårsnatten då sjukhusen har fullt upp sina covid-19-patienter.

– Om det skulle bli så att det kom in fler patienter än vanligt under nyårsnatten så kommer vi att klara det, men helst av allt vill vi ju ha en lugn kväll då vi har mycket annat att göra, säger Madeleine Zetterberg, ögonläkare och verksamhetschef för ögonsjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Kraftig minskning av fyrverkeriolyckor

Mellan 2009 och 2019 har över 60 personer fått slutenvård på grund av fyrverkeriskador i Västra Götaland, vilket är den högsta siffran i landet. Men efter att nya regler infördes, om vilka typer av raketer som får säljas till privatpersoner, 2019 så har siffrorna minskat både i Västra Götaland och i resten av landet med 57 procent.

Sedan mitten av 2019 kräver lagen att den som vill skjuta raketer med styrpinne innehar en omfattande utbildning i pyroteknik då fyrverkerier klassas som brandfarliga och explosiva varor. I vissa fall måste man även söka tillstånd hos kommun och polisen.

Tio råd för säkrare fyrverkeriskjutning

1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det

8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.