Två personer i mörka jackor står utomhus framför en grön skogsmaskin. Bakgrunden antyder en naturmiljö, möjligen i skogsmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice Andersson och Erik Gustavsson på Naturbruksskolan i Svenljunga är just nu en del av en satsning på att göra skogen mer jämställd. Foto: Cecilia Gustafsson, SVT

Fler tjejer ska till skogen – Alice en av få på Naturbruksskolan i Svenljunga

Uppdaterad
Publicerad

På Naturbruksskolan i Svenljunga är tjejerna i minoritet. Och även ute i den verkliga skogen är det männen som är flest och äger mest. Men jämställdhetsförsök pågår.

– Det handlar till exempel om skyddskläder, att det ska finnas kläder för alla kroppar, säger Agneta Larsson, verksamhetsutvecklare på Västra Götalandsregionen.

De flesta skogsägare är män, de flesta som arbetar i skogen är män och kvinnorna i skogsbranschen lämnar yrket tidigare än sina manliga kollegor.

– Det har att göra med förutsättningarna i skogen, det är tufft och innebär mycket ensamarbete, säger Agneta Larsson, verksamhetsutvecklare på Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Hon fortsätter:

– Det handlar om jargong, men också om samhällets förväntningar på en när man skaffar familj.

Killar i överväldigande majoritet

Agneta Larsson leder jämställdhetssatsningen på Naturbruksskolan i Svenljunga. Här läser Alice Andersson andra året på programmet upplevelseturism och drömmer om att arbeta i fjällen.

I just hennes klass är det en hel del tjejer, men på skolan som helhet ser det annorlunda ut.

Killarna är i överväldigande majoritet, bara 18 elever är tjejer medan 125 är killar. Vilket Alice Andersson i och för sig inte har något emot.

– Jo det är väl roligt. Det är kul att få många killkompisar, säger hon.

Hon är samtidigt positiv till skolans jämställdhetssatsning och hoppas att det kommer leda till att fler tjejer söker sig till skolan.

”Dela intresset”

Bland annat har skolan köpt in skyddskläder som är specialsydda för tjejer, använder sig av lättare verktyg och har anpassat sätena i maskinerna för även den som inte är 180 centimeter lång.

Lukas Johansson pluggar sista året på inriktningen skogsmaskinsförare och tycker det är synd att det är så få tjejer på skolan.

– Det hade varit roligare med fler tjejer som kommer in i yrket, att dela intresset med varandra, säger han.

Enligt siffror från Skogsstyrelsen var 39 procent av skogsägarna i Sverige 2023 kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.