I klippet berättar Pontus, som avtjänar sitt straff på Rödjan, om vad jobbet där betyder för honom.
Det står 57 kor i ladugården som väntar på att bli mjölkade av de intagna som arbetar där. Men först ska korna ha mat och spenarna ska rengöras. Allt sker på rutin och i bestämd ordning.
– Det betyder rätt mycket att få arbeta med djuren och se till att de har det bra och samtidigt se till att jag mår bra, säger Pontus som är en av de intagna.
Han sökte själv till bondgården och fick börja jobba där eftersom han bara har sju månader kvar av sitt straff och har bedömts höra hemma på den öppna anstalten.
– Jag har suttit i en högre säkerhetsklass tidigare där det var mer inlåsning. Det är bättre här.
Felplaceras på grund av platsbrist
Men anstalten Rödjan får allt oftare ta emot klienter som egentligen borde placeras på en anstalt med en högre säkerhetsnivå. Det uppger Pär Ringhage, Sekos klubbordförande på Kriminalvården i Mariestad.
– Det är allvarligt och en stor säkerhetsrisk för både personal och intagna. Att det sker beror på platsbristen, det är jättefullt överallt inom Kriminalvården.
Det har enligt honom lett till mer hot och våld mellan intagna men ännu har ingen i personalen drabbats.
– Vi är inte rustade för det här och det finns en oro hos personalen hur de ska möta de här klienterna. Vi har också i mycket högre grad än tidigare hittat stickvapen, narkotika och mobiltelefoner som blivit insmugglade.
Ändrar säkerhetsrutinerna
För att kunna möta allt svårare klienter så har säkerhetsarbetet utökats på anstalten, säger Mohamad Mehanna, kriminalvårdschef i Mariestad. Bland annat ska man införa ett vakthavande befäl dygnet runt.
I Borås har man nyss byggt ut anstalten. Där trycker man på att det är en trygg anställning och att man får hjälpa människor.
Anstalten Rödjan i Mariestad
• Anstalten Rödjan i Mariestad kallades länge för jordbruksfängelset. Det byggdes på 1920-talet med avsikten att de särskilt pålitliga intagna skulle sysselsättas med jordbruksrelaterade uppgifter.
• De intagna arbetar med djurhållning, växtodling och mjölkproduktion.
• Anstalten har även sysselsättning med montering av olika slag och träindustri.
• Sedan 2021 har antalet platser ökat från 60 till 106 och när anstalten är färdigutbyggd så kommer det finnas 394 platser, varav 150 i den högre säkerhetsklassen.
Källa: Kriminalvården