I Sverige finns tydliga regler om vad man får göra eller inte göra med askan efter en avliden person. Det är Länsstyrelsen som beslutar vad man får göra och det finns tydliga regler för vad som gäller.
– Vi tar beslut utifrån begravningslagen och begravningsförordningen. Vi gör en lämplighetsprövning i varje enskilt fall utifrån hur det faktiskt ser ut på den aktuella platsen, säger Mariam Omeirat, jurist på Länsstyrelsen.
Fler ansökningar
På Länsstyrelsen i Västra Götaland och Halland fick man under 2012 in 475 ansökningar om att sprida askan utanför en begravningsplats, hittills i år har 609 ansökningar kommit in. De flesta ansökningarna handlar om att man vill sprida askan i havet eller i sjöar, men även i skogen och i trädgården.
– När det gäller spridning av aska över land så ska platsen för spridandet vara minst 500 meter från bebyggelse och det kravet uppfylls sällan, men vi får in flera sådana ansökningar varje år, säger Mariam Omeirat.
Vinga vanligast
För spridning i havet och sjöar har man i Västra Götaland en praxis om att det ska vara hundra meter från land och allra vanligast är förfrågningar om att sprida askan kring Vinga i Göteborgs skärgård.
När det gäller spridning i naturen får det inte ske på en en plats där många passerar och så måste det vara minst 500 meter från allmän väg.
Även i vissa fall kan Länsstyrelsen godkänna att askan fördelas på olika platser.
– Vi får ett antal sådana ansökningar per år om att dela askan. Om finns det synnerliga skäl för en delning kan vi ge tillstånd för det. Andra krav för delning är att en del av askan ska gravsättas utomlands och att det är uppenbart att man tänker hantera askan på ett vördnadsfullt sätt, säger Mariam Omeirat.