Orsaken till de så kallade skyddsstoppen var att personalen ansågs allt för oskyddad och facket och arbetsgivarna var oense om vilken nivå som var rimlig. I flera fall runt om i landet och i Västsverige stoppades personalen från att utföra sina uppgifter i väntan på nya överenskommelser.
Nu har Uddevalla kommun gjort så kallade Lex Sarah-anmälningar i åtta fall. Samtliga fall gäller brukare som blivit liggandes ensamma i flera timmar, trots tungt vårdbehov.
I flera fall låg brukare ensamma i hög feber i drygt två timmar. De var i behov av febernedsättande medicin, men fick ingen. En av personerna låg i sin egen avföring när personalen till sist anlände. I ett fall var en av brukarna i behov av regelbundet födointag på grund av diabetes och riskerade att hamna i koma om så inte skedde. Personen blev också liggandes i drygt två timmar utan tillsyn.
I minst två fall avled patienter inom ett par dagar efter skyddsstoppen. Detta tros dock inte ha berott på perioden utan tillsyn.
Oklart om någon skadats allvarligt
– Vi ser så klart mycket allvarligt på att vi inte lyckades lösa situationen för de här brukarna, säger Mathilda Isaksson, chef för sektionen förebyggande och hälsa i Uddevalla.
Enligt Isaksson ser man dock inte hur man skulle ha kunnat agera annorlunda. Man hade ingen laglig rätt att skicka annan personal under skyddsstoppen, som var två till antalet.
Isaksson medger att det ”fanns saker som behövde förbättras” och säger att man efter stoppen gjorde nya överenskommelser med facket.
– Sedan de här tillfällena har det mesta fungerat bättre, säger hon.
Matilda Isacsson kan inte svara på om någon brukare for allvarligt illa på grund av den obefintliga tillsynen.
– Det är en svår fråga att svara på, säger hon.
I klippet nedan kommenterar Folkhälsomyndigheten allvarliga brister på boenden runt om i landet: