Enligt polisen själva så är det ett intensivt arbete mot gängvåldet som nu resulterar i att ett stort antal rättegångar kopplade till gängkriminalitet kommer att hållas under hösten.
Biträdande regionchefen Robert Karlsson berättar att det handlar om ett 30-tal personer som ska ställa inför rätta i upp till 10 olika rättegångar. En del av dem är ledande gestalter i gängkonstellationer.
– Vi har varit offensiva och häktena har varit proppfulla, nu går vi in i en lagföringsfas, säger Robert Karlsson.
Rättegångarna gäller bland annat mord, förberedelse till mord, grova vapenbrott, mordförsök, människorov och synnerligen grov misshandel. Dessutom handlar det om efterspelet till NMR-demonstrationen och bilbränderna i Frölunda.
Behöver sammanhållen ledning
Eftersom polisen inte räknar med att klara verksamheten i deras vanliga organisationsform så går de nu in i en särskild händelse.
Det innebär att de har tillgång till regionens samlade resurser och att de får sammanhållen ledning av verksamheten.
– Vi pratar om de grövsta kriminella, det kommer ta lång tid och det är många inblandade, säger Robert Karlsson.
Han förväntar sig att det kan dyka upp personer vid rättegångar som ska visa sitt stöd till de åtalade, men att beslutet om särskild händelse inte bara handlar om säkerhet.
– Det kan också handla om att vi får förfrågningar om mer utredningsarbete i samband med rättegångarna, säger Robert Karlsson.
”Lugn period”
Polisen beskriver den senaste tiden som en ”lugn period” och menar själva att det bland annat är uthållighet i spanings- och utredningsarbete mot kriminella grupperingar som gett polisen framgångar.
– Även om det skjuts och sprängs så tycker jag att svensk polis håller på att ta ett grepp om den grova organiserade brottsligheten, säger Robert Karlsson.
Kommer det här påverka polisens andra resurser i andra brottsmål?
– Det kommer naturligtvis påverka i någon mån, men vi ska arbeta för att de ska bli så lite som möjligt. Det viktigaste är att de här personerna döms, då kommer vi kunna ägna oss åt annan brottslighet och vara till nytta för allmänheten.