Det var tidigare i veckan som Rossana Dinamarca (V) skrev en krönika i ttela med rubriken ”Är inte med på SVT:s pajaseri på Kronogården”. Hon hade blivit inbjuden att delta som debattör i SVT:s nya debattprogram Sverige möts, som har direktsänd premiär från Trollhättan under onsdagen.
”Jag gjorde klart att jag inte kommer vara med i debatten. Det blir ingen värdig debatt som tar människors liv på allvar. Jag kommer inte medverka som ett alibi till ett sådant pajaseri”, skriver hon i krönikan.
Rossana Dinamarca skriver som motivering i krönikan att det inte finns en tillfredsställande politisk balans mellan debattörerna.
”Klar övervikt åt höger”, skriver hon.
Det motsägs dock av projektledaren för programmet, Jorun Collin.
– Rossana fick information om debattörer när det var flera veckor kvar till sändning, precis i startfasen. Att det ska vara balans i programmet är sannolikt mer viktigt för oss, och något vi arbetar väldigt seriöst med, säger hon.
Så nu finns det en balans?
– Ja, det finns det. Absolut.
Skapar fler motsättningar
Nu höjs emellertid fler kritiska röster mot SVT:s nya program. Jorge Pereira och Robert Kozelka från organisationen Integrationsforum mot rasism har även de tackat nej till att medverka i debatten – om än som publik. Det skriver de i en debattartikel i ttela i dag.
– Vi tycker bland annat att det här skapar ännu mer motsättningar, säger Jorge Pereira till SVT Nyheter Väst.
Projektledare Jorun Collin medger att det kan finnas en sådan risk.
– Vi har jobbat stenhårt med att få folk som bor i Kronogården att medverka i debatten. Sedan finns det säkerligen de som tycker som Jorge också, men det är verkligen inte alla.
Debattprogrammet skulle ursprungligen sändas från stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Området har varit omdiskuterat i media den senaste tiden, bland annat efter att journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte gjorde en direktsändning från platsen där han utsattes för både fysiska och verbala angrepp.
Bott i Kronogården
Jorge Pereira har en historia som socialdemokratisk politiker i Trollhättan, och är nu ideellt verksam inom antirasistiska och demokratiska frågor. Han har tidigare utsetts till årets brobyggare av Nationaldagskommittén för sitt arbete mot rasism, och nominerats till Raoul Wallenberg-priset. Han har, likt Rossana Dinamarca, bott i Kronogården och tycker att problemen där har förstorats i samband med mediebevakningen den senaste tiden.
– Jag kom dit som flykting från Chile, så jag känner lite för det här, säger han och fortsätter:
– Vi har jobbat med det här i flera år. Jag har inget emot att diskutera segregation, men som det är upplagt nu tyckte inte vi att det var lämpligt för vår del.