En dörr till ett bostadshus ligger på marken med krossat glas. Till höger polisen Robert Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med bara tio minuters mellanrum exploderade det vid två olika portar i Göteborg – den ena i Olskroken och den andra i Kortedala. Foto: SVT

Explosioner vid två bostadshus i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Med bara tio minuters mellanrum exploderade det vid två olika portar i Göteborg – den ena i Olskroken och den andra i Kortedala. Några timmar senare grep polisen fyra personer i en bil med sprängämnen på E45 utanför Trollhättan.

Nu har polisen inlett en särskild händelse och tittar på kopplingar mellan de olika händelserna.

Strax efter klockan ett på natten mot torsdagen larmades räddningstjänst och polis om två höga smällar i Göteborg. Det visade sig vara två olika explosioner som inträffat vid bostadshus i Olskroken och Kortedala.

Fönsterrutor har krossats och en port har gått sönder, men ingen person ska ha kommit till skada i samband med explosionerna.

Fyra explosioner på 70 minuter

Strax efter klockan 02 larmades polisen om ytterligare två explosioner, men då i Norsborg söder om Stockholm och i Nyköping. Totalt rör det sig alltså om fyra explosioner under natten i landet – inom loppet av 70 minuter.

Tillkallat nationella bombskyddet

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse i båda fallen i Göteborg och nationella bombskyddet larmades till platserna. På torsdagsmorgonen meddelade man även att en särskild händelse har inletts.

– Vi har vidtagit en del utredningsåtgärder, genomfört dörrknackning och pratat med människor på platsen, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Det finns i nuläget inga misstänkta eller gripna.

Tittar på fler samband

Polisen tittar på om det finns ett samband mellan de båda explosionerna.

– Eftersom de är så nära i tid och nära geografiskt tittar vi på det. Det finns personer som är skrivna både i Kortedala och i Olskroken som är kända av polisen sedan tidigare men vi har inte hittat en solklar koppling mellan personerna ännu, säger Sofie Konkell, förundersökningsledare på Grova brott i Storgöteborg.

Några timmar efter explosionerna i Göteborg, vid 04-tiden, stoppade en polispatrull en bil vid Sjuntorpsrondellen utanför Trollhättan. I bilen hittades explosiva ämnen och fyra män greps misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Även i det fallet tittar polisen på om det finns en koppling till de två händelserna i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.