Den sträcka där tågen skadats är en höghastighetssträcka där 200 km/h är tillåten. Trafikverket under söker nu vad som orsakat vad. Foto: TT

Flera skadade lok efter snöoväder – tågbolag ställer in avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Tågbolagen MTR, Flixtrain och Snälltåget har fått skadade lok och vagnar efter att makadam skrapat lokens underreden. Trafikverket undersöker just nu orsaken.

– Det verkar som att skadorna uppstår på en punkt strax söder om Södertälje, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det är efter två stora snöfall som skadorna uppstått, ett i november och det senaste i slutet av förra veckan. Bolaget Flixtrain uppger för Aftonbladet att skadorna lett till att de fått ställa in de två avgångarna de kör mellan Stockholm och Göteborg kommande vecka.

– Vi har bett Trafikverket att eskalera rälsunderhåll så att vi kan förebygga framtida skador. Vi hoppas kunna återställa delar av trafiken i nästa vecka. Det hela är mycket olyckligt, skriver Kajsa Ekelund, pressansvarig på Flixtrain i ett mail till SVT.

– Vi tittar nu närmare på vad detta beror på, men det verkar som att det är kockor av snö och is som drar upp makadam som repar loken underifrån, säger Bengt Olsson.

Höghastighetssträcka drabbad

Den sträcka där tågen skadats är en höghastighetssträcka där 200 km/h är tillåten. Trafikverket undersöker nu vad som orsakat vad.

– Det ska bara vara Flixtrain som ställt in avgångar, säger Bengt Olsson.

Snälltåget trafikerar sträckan Malmö – Stockholm medan MTR och Flixtrain kör Göteborg – Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.