Emanuel Karlsten Foto: Martin Ridne

”Folk har blivit bättre på källkritik”

Publicerad

Före valet varnade många för att olika påverkansförsök på medierna kunde äga rum – men nu efteråt menar publicister att så inte är fallet.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, fick frågan om man kan se att medierna i Sverige utsatts för påverkansförsök från främmande makt i valrörelsen vid ett seminarium som SVT anordnade den 12:e september.

Ingen av dem uttryckte att de farhågor kring olika påverkansförsök besannats.

”Rätt förskonade”

Även Göteborgsjournalisten Emanuel Karlsten, som regelbundet bevakar vad som sprids mest på Twitter, ser att det inte varit någon uppgång i falska uppgifter i valrörelsen i medierna. 

– Det har inte varit mer än tidigare, och inte så mycket som man var orolig för. Det man ser är framför allt en del alternativ invandringskritisk media som har drivit vissa frågor, som till exempel #valfusk. Det fick stor spridning, men annars har vi varit rätt förskonade från felaktig information, säger han till SVT Nyheter Väst.

”Ett effektivt sätt”

Däremot menar han att man kan se att politiska partier utnyttjar sina egna kanaler till att sprida saker som passar deras agenda – och att uppgifterna om Marie Dahlns agerande på Alternativ för Sveriges möte är en del av det.

– Händelsen är spektakulär för att det avslöjar den metod som en del använder för att få uppmärksamhet för sin politik. Det är ett effektivt sätt att få fram att etablissemanget försöker hindra dem med våld att få fram sin politik och när det inte finns våld försöker man skapa våld, säger han.

Samtidigt kan man fråga sig om det här är viktigt att berätta, det handlar i slutändan om en person som viftar bort en geting?

– Ja, egentligen borde det ju inte vara något att berätta, men i en tid när man enkelt kan skapa propaganda så ligger det i journalistens uppgift att bevaka vad som sprids som etablerade sanningar och berätta vad som är sant men också vad som inte är sant. Det blir allt viktigare idag och jag tror att vi får leva med det.

Även om han tycker att svenskar i allmänhet tagit till sig av den debatt kring källkritik som levt de senaste åren så under stryker han vikten av att granska avsändaren av ett budskap.

– Speciellt om det kommer från politiska partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.